*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 254

  Гр. София,10.06.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и трети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

  СОНЯ НАЙДЕНОВА

  като разгледа докладваното от съдия Гергана Никова гр. дело № 744 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба вх.№ 21349 от 22.10.2021 г., подадена от К. Г. М., чрез адвокат Д. К. от АК - Д., срещу въззивно Решение № 1424 от 31.08.2021 г. по в.гр.д.№ 1099/2021 г. на Окръжен съд – Варна.

  Ответникът по касация В. Г. М., в депозиран отговор чрез адвокат Р. И. от АК - В., излага становище за липса на основанията за допускане на касационно обжалване по чл. 280 ГПК и за неоснователност на подадената касационна жалба. Претендира разноски съгласно списък.

  По наличието на основания за допускане на касационното обжалване, Върховният касационен съд, състав на Второ г.о., намира следното:

  С обжалваното решение е отменено Решение № 260 023 от 05.03.2021 г. по гр.д.№ 540/2020 г. на Районен съд – Провадия и вместо това е прието за установено в отношенията между В. Г. М. и К. Г. М. на основание чл. 124, ал. 1 от ГПК, че В. Г. М. е собственик на 1/2 идеална част от: 1) дворно място, цялото с площ от 810 кв.м., включено урегулиран поземлен имот *, в кв. 5 по плана на [населено място], ведно с построените в това дворно място жилищна сграда, с площ от 50 кв.м., заедно с прилежащото й мазе, със застроена площ от 20 кв.м., гараж със застроена площ от 20 кв.м., лятна кухня със застроена площ от 20 кв.м. и стопанска постройка, със застроена площ от 80 кв.м. и 2) дворно място, с площ от 930 кв.м., съставляващо УПИ *, в кв., по плана на [населено място], въз основа на наследствено правоприемство от родителите на страните Г. В. М. и С. Преславова М.. На основание чл. 537, ал. 2 ГПК е отменен констативен нотариален акт № 151/2011 г. в частта, с която К. Г. М. е признат за собственик по давностно владение на 1/2 идеална част от описаните недвижими имоти.

  Въззивният съд е приел, че разпределението на доказателствената тежест в процеса изисква при предявен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари