*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е № 254/06.07.2022 г.

  Върховен касационен съд на Република България, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закритото съдебно заседание на четвърти юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: Веска Райчева

  Членове: Геника Михайлова

  Анелия Цанова

  разгледа докладваното от съдия Михайлова ч.гр.д. № 2440 по описа за 2022 г.

  Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Обжалвано е определение № 367/04.05.2022 г. по гр.д. № 298/2022 г., с което Върховен касационен съд, Трето отделение е оставил без разглеждане касационната жалба на П. Г. П. срещу решение № 65/2021 г. по гр.д. № 217/2021 г. на Окръжен съд – Ямбол.

  Определението се обжалва от П. Г. П. с доводи, че предходният състав на Върховния касационен съд е нарушил съществено чл. 283, вр. чл. 62, ал. 2, изр. 1 ГПК и чл. 280, ал. 3, т. 1, пр. 1 ГПК.

  Ответникът „Кредит инкасо инвестмънтс БГ“ ЕАД, ответник и по частната жалба, възразява, че е неоснователна. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

  Частната жалба е с допустим предмет (чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК), в компетентност е на настоящия, „друг“ в смисъла по чл. 274, ал. 2, изр. 2 ГПК състав на Върховния касационен съд; от процесуално легитимирана страна – определението отрича допустимото възникване и упражняване на правото на касационно обжалване на жалбоподателя; спазен е срокът по чл. 275, ал. 1 ГПК и всички останали предпоставки за редовност и допустимост на частната жалба, но тя е неоснователна. Съображения:

  Преписът от въззивното решение е връчен на жалбоподателя на 15.10.2021 г., а на 16.11.2021 г. той е подал по пощата касационната си жалба. Предходният състав на Върховния касационен съд правилно е приел, че срокът по чл. 283 ГПК е изтекъл на 15.11.2021 г. (в присъствения понеделник), а фикцията по чл. 62, ал. 2, изр. 1 ГПК е неприложима, когато касационната жалба е изпратена по пощата след срока.

  С въззивното решение е отхвърлен иска на П. Г. П. за несъществуване на правото на принудително изпълнение в полза на „Кредит инкасо инвесмънтс БГ“ ЕАД за изпълняемо право, установено с влязла в сила заповед за изпълнение (чл. 439 ГПК). Всеки елемент от изпълняемото право е под 5 000 лв. - главницата, определената законна лихва за периода, предхождащ заявлението за заповед за изпълнение, и разноските. Предходният състав на Върховния касационен съд правилно е приел че въззивното решение е под законово ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари