*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 252

  София, 06.06. 2022 година

  Върховният касационен съд, Първо гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ: Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при секретар

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 705 от 2022 година, и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба с вх.№8655/09.12.2021г., подадена от В. С. Н. от [населено място], чрез процесуалния му представител адв.В. В., срещу решение №285, постановено на 28.10.2021г. от Русенския окръжен съд, Гражданска колегия по в.гр.д.№512/2021г., с което решението на първоинстанционния съд е отменено в частта, с която искът, предявен от И. Г. Ц. против В. С. Н. за заплащане на обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от непозволено увреждане, е отхвърлен в размер над 5000лв. за разликата до 7000 лв. и вместо това В. С. Н. е осъден да заплати на И. Г. Ц. сумата от 2000лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от непозволено увреждане, при законна лихва върху тази сума считано от 17.02.2018г. до окончателното ѝ изплащане, като целият размер на присъденото обезщетение е 7000лв., а в останалата обжалвана част, с който В. С. Н. е осъден да заплати на И. Г. Ц. сумата от 5000лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени от непозволено увреждане, решението на първоинстанционния съд е потвърдено.

  В изложението към касационната жалба се поддържа, че са налице предпоставки за допускане на касационно обжалване по реда на чл. 280, ал. 2, предл. 3 ГПК. Касаторът счита за очевидно неправилен и противоречащ на установеното с решение №59/28.05.2020г. по НАХД №72/2020г. по описа на РС-Бяла извода на въззивния съд, че на И. Г. Ц. умишлено е била причинена средна телесна повреда. Посочва, че с решението по НАХД №72/2020г. е признат за виновен в това, че на 17.02.2018г. в [населено място] е причинил на И. Г. Ц. средна телесна повреда по непредпазливост, а не умишлено.

  Поддържа също така, че мотивите на обжалваното решение не изпълват със съдържание чл. 236, ал. 2 ГПК, като съдът не е отговорил на всички възражения, изложени в подадената въззивна жалба, с оглед на което счита, че е налице липса на мотиви, което определя като абсолютно съществено процесуално нарушение от категорията на отменимите. Поддържа също така, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари