*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 252

  гр. София, 29.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело № 4938 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 248, ал. 1 ГПК.

  С молба вх. № 4049/09.05.2022 г. ответната страна по касационната жалба - „СК Експресстрой“ АД, чрез адв. И. К., е поискала допълване на определение № 370/05.05.2022 г. по гр. д. № 4938/2021 г. по описа на ВКС, ІІІ г.о., с присъждане на направените за тази инстанция разноски, след като не е допуснато касационно обжалване по жалбата на Н. Н. П. и С. С. П..

  В срока за отговор насрещните страни по молбата за разноски – Н. П. и С. П., представлявани от адв. П. Д., са изразили становище, че разноски на ответника по касация не се дължат, тъй като неговата насрещна касационна жалба е оставена без разглеждане с определението по чл.288 ГПК, следователно резултатът от предприетото касационно обжалване е неблагоприятен и за двете страни. Поддържа се и възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

  Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, констатира, че действително с постановеното по реда на чл.288 ГПК определение е пропуснал да се произнесе по искането за разноски, направено от ответника в отговора на касационната жалба и в насрещната касационна жалба.

  Молбата по чл.248, ал.1 ГПК е подадена в законоустановения срок и е допустима. Съгласно чл. 81 ГПК във всеки акт, с който приключва делото в съответната инстанция, съдът се произнася и по искането за разноски. Предвид правилото по чл. 78, ал. 3 ГПК, неоснователни са доводите на касаторите Н. П. и С. П., че с оглед изхода на производството и неразглеждането на подадената насрещна касационна жалба, ответната страна по касация - „СК Експресстрой“ АД, няма право на разноски. По подадената от Н. П. и С. П. касационна жалба, „СК Експресстрой“ АД е сторило разноски за адвокатско възнаграждение за изготвяне на отговор на жалбата и за насрещна касационна жалба общо в размер на сумата 3 600 лв., съгласно представените - договор за правна защита и съдействие от 30.09.2021 г., фактура от 01.10.2021 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари