Определение №251/05.04.2022 по дело №4091/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 251

  гр. София, 05.04.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти април две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 4091 по описа за 2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на С. Д. К. против решение № 264427/01.07.2021 г., постановено по гр.д.№ 16774/2019 г. от ІІ“г“ състав на СГС.

  Ответникът по касационната жалба не е представил писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, съдът е приел, че предявения иск с правно основание чл.173 ЗОВСРБ е неоснователен, отменил е решението на районен съд и е постановил ново, с което е отхвърлил иска.

  Съдът е приел, че съгласно § 2, ал. 1 от Закона за изменение на закона за преобразуване на строителните войски, войските на министерството на транспорта и войските на комитета по пощи и далекосъобщения в държавни предприятия (обн. - ДВ, бр. 34 от 2011 г.), Министерският съвет в 6-месечен срок от влизането в сила на този закон преобразува Държавно предприятие „Строителство и възстановяване“ в еднолично търговско дружество чрез разпределяне на имуществото му в дялове или акции съгласно разпоредбите на Търговския закон. Съдът е приел за установено, че ДП „Строителство и възстановяване“ , считано от 08.02.2012 г. е преобразувано по реда на чл. 261, ал. 1 от ТЗ чрез промяна на правна форма в „Главно управление строителство и възстановяване“ ЕАД (в несъстоятелност). Посочено е, че едноличното дружество с ограничена отговорност е самостоятелно юридическо лице на осн. чл. 63, ал. 3 от ТЗ, поради което независимо, че едноличен собственик на капитала му по чл. 147, ал. 1 и 2 от ТЗ е Държавата чрез МРРБ, легитимирано да отговаря е дружеството като самостоятелен субект на правото. По отношение на предходните постановени решения по същия спор е посочено, че тъй като към постановяване на Решение № 750 от 07.01.2011 г. по гр. д. № 1925/2009 г. на III ГО на ВКС и Решение № 238 от 27.06.2011 г. по гр. д. № 1445/2010 г. на III ГО на ВКС, преобразуването на ДП „Строителство и възстановяване“ в ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари