*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 250

  [населено място], 16.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на петнадесети юни през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:БОЯН БАЛЕВСКИ ЧЛЕНОВЕ:КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. №1263 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на Н. Н. М. против определение № 1875/04.03.2022г. по в.ч.гр.д. № 669/2021г. по описа на Софийски градски съд, с което е потвърдено определение № 10757/13.12.2021г. по гр.д. № 63824/2021г. на СРС, с което е прекратено производството и делото е изпратено по подсъдност на РС-Габрово.

  В частната жалба се сочи, че атакуваното определение е неправилно. Излагат се оплаквания, че въззивният съд неправилно е преценил качеството на ищеца като „потребител“, а оттук и незаконосъобразно е приложил правилото на чл.113 ГПК. Иска се отмяна на обжалваното определение и връщане на делото на СРС за продължаване на съдопроизводствените действия.

  В изложението на основанията за допускане на касационното обжалване по реда на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК не се формулира нито един правен въпрос, а отново се повтарят оплакванията за неправилност на обжалваното въззивно определение. Сочи се и хипотеза на очевидна неправилност по смисъла на чл.280 , ал.2 , пр.3 ГПК.

  Настоящия състав на ВКС, Търговска колегия, І отделение, намира следното: Частната жалба е постъпила в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, подадена е от надлежна страна срещу неподлежащ на обжалване съдебен акт.

  Съобразно императивна разпоредба на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК, не подлежат на касационно обжалване решенията по въззивни дела с цена на иска до 5 000 лв. за гражданските дела. Именно тази хипотеза е налице в настоящия случай. Касае се за иск на потребител (чл. 113 ГПК), цената на който – 2 679лв., е под нормативно посочената сума. Дори и да възприеме тезата на частния касатор, че не се касае до иск на потребител, предявеният иск е с цена под минимума както за граждански, така и за търговски дела.

  На осн. чл.274, ал.4 ГПК не подлежи на касационно обжалване въззивното определение по дело, решението по което не подлежи на касационно обжалване. Частната касационна жалба е недопустима и следва да се остави без разглеждане.

  Мотивиран от изложеното, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари