Решение №25/14.03.2022 по дело №1728/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 25

  Гр.София, 14.03.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и втори февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Марио Първанов

  ЧЛЕНОВЕ: Илияна Папазова

  Майя Русева

  при участието на секретаря Анжела Богданова, като разгледа докладваното от съдията Русева г.д.N.1728 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.290 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на В. И. М., В. Д. М., А. Д. М. и К. Д. М. срещу решение №.26021/12.01.21 по г.д.№.8316/19 на СГС, ІV В, в частта, с която решение №.18465/14.11.16 по г.д.№.79677/15 на СРС, ІІ ГО, 78с., е обезсилено в частта, с която „БДЖ Товарни превози“ЕООД е осъдено да плати на Д. М. М. на основание чл.200 КТ 45000лв. обезщетение за неимуществени вреди, причинени от трудова злополука, настъпила на 29.09.15, ведно със законната лихва, считано от 29.09.15 до окончателното заплащане, и 1215,77лв. разноски, както и в частта, с която БДЖ „Товарни превози“ЕООД е осъдено да плати по сметка на СРС на основание чл.78 ал.6 ГПК 1845,36лв. и искът е отхвърлен за разликата до 75000лв., а делото е върнато за ново гледане от друг състав на същия съд. Излагат се оплаквания за незаконосъобразност и се моли за неговата отмяна.

  Ответната страна “БДЖ Товарни превози“ЕООД оспорва жалбата.

  Третите лица помагачи НК“Железопътна инфраструктура“, „Дженерали застраховане“АД и И. В. М. не вземат становище.

  С определение №.60681/7.10.21 е допуснато касационно обжалване във връзка с въпрос за материалната и процесуалната легитимация на юридическо лице като ответник по трудов спор, възникнал по иск на лице, работодател на който по смисъла на пар.1 т.1 ДР КТ е поделение на юридическо лице.

  С обжалваното решение е прието, че пасивно легитимиран по иск с правно основание чл.200 КТ е работодателят; съгласно пар.1 т.1 ДР КТ работодател е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономическо образувание, което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение, вкл. за извършване на надомна работа и работа от разстояние и за изпращане за изпълнение на работа в предприятие ползувател. Отразено е, че към момента на настъпване на процесната злополука на 29.09.15 по делото е безспорно /с оглед становищата на страните и представеното допълнително трудово споразумение/, че Д. М. е бил в трудово ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари