Решение №25/29.03.2021 по дело №825/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 25

  гр.София , 29 март 2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, трето наказателно отделение, в открито съдебно заседание на двадесет и осми януари две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БЛАГА ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: АНТОАНЕТА ДАНОВА

  КРАСИМИРА МЕДАРОВА

  при участието на секретаря Невена Пелова

  и прокурора от ВКП Стелияна Атанасова

  след като изслуша докладваното от съдия ДАНОВА наказателно дело № 825/2020 г. и , за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е образувано по протест на прокурор от Окръжна прокуратура - гр. Кюстендил срещу въззивна присъда №13 от 16.07.2020 г., постановена по внохд №542/2019 г. по описа на Кюстендилски окръжен съд.

  В протеста и допълнителните съображения към него се релевират касационните основания по чл.348 ал.1 т.1 и т. 2 от НПК. Оплакването за допуснати съществени процесуални нарушения се свързва с доказателствената дейност на въззивната инстанция, като се твърди, че е извършена невярна интерпретация на изводите, отразени в експертното заключение, изготвено от в.л. С. и неправилна оценка на показанията на свидетелите Л. С. и С. М.. Според прокурора, обективната истина не е била разкрита по делото, което е довело и до неправилно приложение на материалния закон. Отправя се молба в условията на алтернативност: да бъде отменена изцяло атакуваната присъда и делото върнато за ново разглеждане на въззивната инстанция или присъдата на Кюстендилски окръжен съд да бъде отменена и постановена нова, с която подсъдимите да бъдат признати за виновни по повдигнатото им обвинение.

  В съдебното заседание пред ВКС, представителят на Върховната касационна прокуратура поддържа протеста по изложените в него съображения и моли да бъде отменена въззивната оправдателна присъда и делото върнато за ново разглеждане от друг състав на окръжния съд.

  Служебно назначеният защитник на подсъдимите С. С. и Г. М.- адв. С. счита постановената от Окръжен съд-Кюстендил въззивна присъда за правилна, законосъобразна и добре мотивирана. Заявява, че съдът е изложил подробни съображения за причините, поради които не е дал вяра на показанията на св.С., както и че вярно е оценил заключенията на приетите по делото експертизи. Моли да бъде потвърдена оправдателната присъда.

  Защитникът на подсъдимия Г. Г.- адв.Р. намира касационния протест за неоснователен, а атакуваната въззивна присъда за правилна, законосъобразна и съобразена с доказателствата по делото, поради което моли да бъде потвърдена.

  Подсъдимите С. Р. С. и Г. С. М. , редовно призовани, не се явяват пред ВКС, поради което не вземат становище по протеста.

  Спрямо подсъдимия Г. В. Г. производството се разглежда задочно.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, трето наказателно отделение като обсъди доводите, релевирани в касационния протест, становището на страните от съдебното заседание и извърши проверка на атакувания въззивен съдебен акт в рамките на правомощията си, установи следното:

  С присъда №70 от 10.10.2019 г., постановена по нохд №318/2015 г., Районен съд- гр. Дупница е признал подсъдимите С. Р. С., Г. С. М. и Г. В. Г. за виновни в това, че на 20.04.2014 г., около 9.00 часа, в [населено място], , от двор на „П. станция за питейни води“ [населено място], в съучастие като съизвършители отнели ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари