*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 248

  гр. София, 04.07.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЕРИК ВАСИЛЕВ

  ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

  като разгледа докладваното от съдията Вълдобрева ч.гр.д. № 2264/2022г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба с вх.№3217 от 20.05.2022г., подадена от Д. С. Д., против определение №253 от 09.05.2022г., постановено по въззивно ч.гр.дело №177/2022г. на Варненския апелативен съд, с което е потвърдено разпореждане №67 от 22.03.2022г. по в.гр.дело № 69/2022г. на ОС-Търговище.

  В частната жалба се излагат съображения за неправилност на определението и се иска отмяната му.

  Върховният касационен съд, състав на IV гражданско отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Частната касационна жалба е подадена в законоустановения срок, но същата е процесуално недопустима, по следните съображения:

  Частният жалбоподател Д. С. Д. е длъжник по изп. дело №241/2021г. по описа на ЧСИ Д. З. и с решение № 19 от 17.03.2022г. по в.гр.дело № 69/2022г. състав на ОС-Търговище е оставил без уважение жалбата му против изготвеното на 16.11.2021г. от съдебния изпълнител постановление за възлагане на недвижим имот. Решението е обжалвано от Д. и с разпореждане № 67/22.03.2022г. частната му жалба е върната от окръжния съд, като недопустима. С обжалваното пред ВКС определение, съставът на АС-Варна е потвърдил разпореждането от 22.03.2022г. на ОС-Търговище.

  Компетентността на ВКС по чл.274, ал.3 ГПК е за актове, подлежащи на триинстанционно разглеждане, какъвто съдопроизводствен ред не е предвиден за производството по обжалване на действията на съдебен изпълнител. В разпоредбите на чл. 435-чл.438 ГПК това производство е уредено като контролно - отменително едноинстанционно. Постановеното от окръжния съд в това производство решение по съществото на жалбата не подлежи на обжалване - чл.437, ал.4, изр.2 ГПК. Преграждащите производството пред окръжния съд определения/разпореждания подлежат на обжалване пред съответния апелативен съд, който се произнася по законосъобразността им с окончателно определение.

  Предвид изложеното, подадената против определението на Варненския апелативен съд частна касационна жалба е недопустима, като такава следва да се остави без разглеждане и производството по делото да се прекрати.

  Така мотивиран, Върховният касационен съд, състав на ІV ГО

  ОПРЕДЕЛИ:

  ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частната касационна жалба с вх.№3217 от 20.05.2022г. на Д. С. Д., подадена против определение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари