*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  O П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 248

  София, 13.06.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Търговска Колегия, второ отделение, в закрито заседание на осми юни, през две хиляди двадесет и втора година, в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Татяна Върбанова

  ЧЛЕНОВЕ: Петя Хорозова

  Иванка Ангелова

  като разгледа докладваното от съдия Ангелова ч.т.д.№ 1151/2022 год. и за да се произнесе съобрази следното :

  Производството е по чл.274, ал.2, предл.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Артпро 2000“ЕООД срещу Опреде- ление № 47 от 08.03.2022г. по т.д. № 982/2021г. на Върховен касационен съд, Търговска колегия, първо отделение, с което е оставена без разглеждане, на основание чл.280, ал.3 ГПК и с оглед търговския характер на делото, подадената от дружеството касационна жалба срещу Решение № 197 от 29.12.2020г. по в.т.д. № 416/2020г. на Апелативен съд-Варна.

  Частният жалбоподател твърди, че предявеният иск по чл.647, ал.1,т.6 ТЗ е специален иск за попълване масата на несъстоятелността, поради което спорът по делото не е търговски по смисъла на чл.280, ал.3,т.1 ГПК. Дори и да се приеме, че спорът е търговски, материалният интерес по него надви- шава посочения в закона материален интерес, като не следва да се изхожда от посочената в договора цена от 10 000 лв., а от приетата от съда въз основа на експертното заключение пазарна цена на автомобила, възлизаща на 25 000 лв.

  Ответникът по частната жалба – „Сано и Пи Си“ЕООД /н/ не депозира отговор.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени наведените доводи и данните по делото, намира следното:

  Частната жалба е подадена от надлежна страна, в преклузивния срок по чл.275, ал.1 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е допустима.

  За да остави без разглеждане подадената касационна жалба, първият тричленен състав на ВКС е приел, че атакуваното въззивно решение, с което е потвърдено решението на Окръжен съд-Варна в обжалваната му част, с която е уважен иск с правно основание чл.647, ал.1,т.6 ТЗ, като е обявен за недействителен по отношение на кредиторите на несъстоятелния длъжник договор за покупко-продажба на МПС от 28.04.2016г., не подлежи на касационен контрол. Посочил е, че договорената между страните продажна цена е 10 000 лева, а застрахователната стойност на автомобила е 5 000 лева. Изложил е съображения, че предмет на делото е търговски спор по чл.365, т.4 ГПК, като искът с правно основание чл.647, ал.1,т.6 ТЗ е с цена 10 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари