Определение №247/09.05.2022 по дело №819/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 247

  гр. София, 09.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на двадесет и осми март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 819 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „АТП – Атомтоплопроект“ ООД, [населено място] срещу решение № 1472 от 12. 10. 2020 г. по в. т. д. № 2119/2020 г. на Софийски апелативен съд, ТО, 11 състав в частта, с която след отмяна на решение от 6. 01. 2020 г. по т. д. № 2187/2018 г. на Софийски градски съд, ТО, VI-6 състав са отменени всички решения, приети на общото събрание на съдружниците в „АТП – Атомтоплопроект“ ООД, проведено на 2.10.2018 г., като незаконосъобразни, по иск на М. И. Батищев срещу „АТП – Атомтоплопроект“ ООД.

  Касационният жалбоподател поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост и моли същото да бъде отменено по изложени в жалбата съображения.

  Допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 и т. 3 и ал. 2, предл. 3 ГПК. В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторът поставя следните въпроси: „1.1. Дали покана за свикване на общо събрание на съдружниците в ООД, изпратена чрез електронно съобщение изпълнява изискванията за изпращане на поканата в писмена форма; 1.2. Дали за момента на получаване на покана за свикване на общо събрание на съдружниците в ООД, изпратена чрез електронно съобщение, се прилага презумпцията на чл. 10 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги /ЗЕДЕУУ/; 1.3. Кое уведомяване се счита за надлежно по смисъла на чл. 139, ал. 1 ТЗ и как следва да се извърши уведомяването на съдружници за свикване на ОС; 1.4. Длъжно ли е търговското дружество да удостоверява при връчване на покана за общото събрание и практическото узнаване на съдържанието на поканата от съдружника“. Касационният жалбоподател поддържа, че формулираните въпроси са разрешени в противоречие с практиката на ВКС, както се позовава: по въпроса по т. 1.1. – на решение № 77 от 17. 03. 2015 г. по гр. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари