Определение №245/09.05.2022 по дело №1351/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 245

  гр. София, 09.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на четвърти април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 1351 по описа за 2021 г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. В. Г. срещу решение № 10326 от 19. 04. 2021 г. по в. гр. д. № 5719/2019 г. на Софийски апелативен съд, Гражданско отделение, 10 състав в частта, с която след частични отмяна и потвърждаване на решение № 4870 от 1. 07. 2019 г. по гр. д. № 8288/2018 г. на Софийски градски съд, I ГО, 18 състав е отхвърлен предявеният от касатора срещу „ЗД „Бул инс““ АД, [населено място] иск по чл. 432, ал. 1 КЗ за заплащане на обезщетение за неимуществени вреди, претърпени от ПТП, настъпило на 3. 12. 2017 г., за разликата над 2 500 лв. до 26 000 лв., ведно със законната лихва от 21. 06. 2018 г.

  Касационният жалбоподател поддържа, че въззивното решение в обжалваната част е неправилно поради нарушение на материалния и процесуалния закон и необоснованост. Твърди, че при определяне на размера на обезщетението за неимуществени вреди въззивният съд е допуснал нарушение на материалния закон – чл. 52 ЗЗД. Счита, че съдът не е съобразил високия интензитет на търпените болки и страдания от страна на ищеца и продължителния период на лечението му. Релевира оплаквания, че съдът не е отчел лимитите за отговорността на застрахователя. Касационният жалбоподател прави искане за отмяна на атакувания акт в обжалваната част.

  Допускането на касационно обжалване основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК.

  Ответникът по касационната жалба „ЗД „Бул инс““ АД, [населено място] е подал отговор на касационната жалба, в който изразява становище за липсата на основания за допускане на касационното обжалване, респективно – за неоснователност на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и извърши преценка на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, приема следното:

  Касационната жалба е подадена от надлежна страна срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл. 283 ГПК и е процесуално ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари