Определение №245/29.03.2021 по дело №336/2021

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 245

  София 29.03.2021г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Папазова гр.д.№ 336 по описа за 2021г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното :

  Производството е с правно основание чл.288 от ГПК.

  Образувано е въз основа на подадената касационна жалба от Р. С. В., чрез назначения й особен представител адвокат Л. против въззивно решение № 300 от 27.10.2020г. по в.гр.д. № 593/2020г. на Сливенски окръжен съд, с което е потвърдено решение № 818 от 6.08.2020г. по гр.д.№ 2725/2019г. на РС Сливен като са отхвърлени предявените от нея срещу Министерство на правосъдието и ГД“Изпълнение на наказанията“ искове с правно основание чл.71 ал.1, т.1 и т.3, вр.чл.4 от Закона за защита от дискриминация /ЗЗДискр./ като неоснователни и са присъдени разноски.

  Срещу така подадената жалба е постъпил отговор от Министерство на правосъдието и ГД“Изпълнение на наказанията“, чрез процесуалния представител юрисконсулт С., чрез който се оспорва нейната основателност. Считат постановения акта за правилен. Претендират разноски за юрисконсулско възнаграждение.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 от ГПК и е срещу подлежащото на касационно обжалване въззивно решение. При преценката си за допустимостта й, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение намира следното:

  В представеното към касационната жалба изложение не се поставя конкретен въпрос като надлежно общо основание, за което да е възможно да се прецени дали е налице някое от посочените от касатора специални основания за допустимост по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК. Развити се доводи за неправилност и необоснованост на постановения въззивен акт, които се твърди че произтичат от неправилно разпределение на доказателствената тежест. Счита, че съобразно изискванията на чл.9 ЗЗДискр. са представени достатъчно факти, въз основа на които да се направи предположение за дискриминация, поради което ответната страна е следвало да установява, че не е нарушен принципа за равно третиране. Тези факти са : 1.наличие на различно и тенденциозно отношение на затворническата администрация, което счита за установено с показанията на свидетелите И. и А., 2. Подадените молби от ищцата до администрацията на Затвора за устройване на работа в библиотеката, параклиса, служебния стол и барчета на Затвора, които твърди, че не са били разгледани и 3.Липса на изготвен индивидуален план за изпълнение на присъдата /Представеният план бил формален и неподписан от ищцата/.

  Въззивният съд, е приел за неоснователни предявените искове поради неустановяване от ответната страна да са извършени действия или бездействия, съставляващи дискриминация по смисъла на чл.4, ал.2 и /ал.3, вр чл.4, ал.1/ и на чл.5 ЗЗДискр.през процесния период, обхващащ времето, през което ищцата е изтърпявала наложеното й наказание „лишаване от свобода“, от 12.12.2001г. до 30.12.2016г. При съобразяване на посоченото в чл.9 ЗЗДискр.разпределение на доказателствената тежест, въззивният съд е приел, че ищцата не е установила факти, въз основа на които да е възможно основателно да се предположи, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари