*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 244

  гр. София, 30.06.2022г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и втори юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЕРИК ВАСИЛЕВ

  ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

  като разгледа докладваното от съдията Вълдобрева ч.гр.д. № 2237/2022г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 278, вр. с чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от С. Д. Д. и М. Д. Д., чрез пълномощника адв. А. П., против определение № 245 от 31.03.2022г., постановено по гр. дело № 3895/2021г. на ВКС, IІІ ГО, с което е оставена без разглеждане подадената от С. Д. и М. Д. касационна жалба против въззивно решение № 260057 от 17.05.2021г. по въззивно гр. дело № 71/2021г. на Силистренския окръжен съд и е прекратено касационното производство. Съставът на ВКС е приел, че касационната жалба е недопустима, като се е позовал на разпоредбата на чл. 280, ал.3, т.1 ГПК.

  В частната жалба се прави оплакване за неправилност на определението и се иска отмяната му. Сочи се, че не е съобразено, че във връзка с образуваното тълк.дело №4/2021г. на ОСГТК на ВКС производството по настоящото дело следва да се спре до постановяването на тълкувателното решение.

  Ответниците по частната жалба И. Д. Й. и Й. Д. Й. не вземат становище по жалбата. Върховният касационен съд, тричленен състав на IV гражданско отделение, като прецени оплакванията в частната жалба и данните по делото, намира следното:

  Жалбата е постъпила в срок, подадена е от процесуално легитимирана страна, против определение, което подлежи на обжалване, поради което същата е допустима. Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

  В случая първоинстанционният съд е бил сезиран с иск за разваляне на алеаторен договор с предмет нива с площ 7,493 дка и нива с площ 4,487 дка, намиращи се в землището на [населено място], като данните по делото сочат, че данъчната оценка на първата нива е 773,10 лева, а на втората е 367,62 лева или общо 1 141,10 лева. Паричната оценка на предмета на делото е цената на иска (чл.68 ГПК), като размерът на цената на иск за разваляне на договор с предмет вещни права е данъчната оценка на имота - чл. 69, ал.1, т.4 ГПК във вр. с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари