Определение №244/09.05.2022 по дело №1180/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 244

  гр. София, 09.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на седми март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 1180 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Гаранционен фонд, [населено място] срещу решение № 260022 от 10. 02. 2021 г. по в. т. д. № 455/2020 г. на Пловдивски апелативен съд, ТО, 3 състав в частта, с която е потвърдено решение № 184 от 30. 03. 2020 г. по т. д. № 450/2019 г. на Пловдивски окръжен съд в частта, с която касаторът е осъден да заплати на З. К. К. и С. С. К. сумите от по 146 000 лв., представляващи обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на К. З. К. вследствие настъпило на 4. 08. 2016 г. на път на територията на ДЛС „Т.“, Ловно стопанство „Тъмраш“ в землището на [населено място], Пловдивска област ПТП, виновно причинено от С. Х. А., който при управление, без да има необходимата правоспособност, като водач на МПС гатор „Д. Д.“ НРХ 4х4 дизел, без регистрация и без сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, предоставил МПС на неправоспособния водач К. К., ведно със законната лихва върху сумите, считано от 2. 08. 2018 г. до окончателното им изплащане. Решението е постановено при участие на трето лице помагач на страната на ответника С. Х. А..

  В касационната жалба се поддържа, че обжалваното въззивно решение е неправилно поради нарушение на материалния и процесуалния закон и необоснованост. Касаторът излага оплаквания, че определените обезщетения за причинените на ищците неимуществени вреди не съответстват на критерия за справедливост по чл. 52 ЗЗД. Твърди, че изводите на въззивния съд относно наличието на съпричиняване в конкретния случай са направени в противоречие с нормата на чл. 51, ал. 2 ЗЗД, както и с разпоредбите на чл. 47 и чл. 48 ЗЗД. Сочи, че апелативният съд не е извършил собствена преценка на събраните по делото доказателства и не е изложил мотиви във връзка с определянето на справедливите обезщетения за неимуществени вреди. Моли обжалваното въззивно решение да бъде отменено.

  Касаторът поддържа, че са налице основанията по чл. 280, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари