*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 243

  София, 02.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на 05 април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДИЯНА ЦЕНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ДЕЧЕВА

  ВАНЯ АТАНАСОВА

  изслуша докладваното от съдията БОНКА ДЕЧЕВА

  гр.дело № 5043/2021 година

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от Р. В. К., В. Г. К. и Г. В. К. против решение № 260919 от 16.07.2021г. по гр.д.№ 2825/2020 г. на Пловдивски окръжен съд, с което е отменено решение № 1293 от 13.12.2020 г. по гр.д.№ 16214/2018 г. на Пловдивски РС и вместо това е признато за установено по отношение на касаторите, че ищците А. И. К. и Д. М. К. са собственици на реална част с площ 36,32 кв.м., заснета в очертанията на УПИ ..... от кв. ....по плана на [населено място], заключена между изградената ограда и т. 1,2 и 5, защрихована в скица № 6 към СТЕ, която е неразделна част от решението и ответниците са осъдени да предадат владението на тази част на ищците.

  В касационната жалба се навеждат доводи за неправилност на решението поради противоречие с материалния закон – чл. 181 ЗТСУ /отм/ и чл. 200 ЗУТ, нарушение на процесуалните правила – чл. 146 ГПК и необоснованост на извода, че ответниците не са придобили по давност спорната площ.

  В изложението по чл. 284, ал.3 т.1 ГПК е наведено основанието по чл. 280, ал.1, т.1 ГПК. Твърди се противоречие със съдебната практика, защото съдът не е дал указания на ответниците по направеното от тях възражение за придобивна давност във вр. с приложението на чл. 181 ЗТСУ /отм/, и защото съдът не е отчел, че на ответниците е непротивопоставимо решението от 16.07.1991 г. Така е формулиран въпроса за задължението на съда да даде отговор на всички възражения на страните. Втория въпрос е свързан със задължението на съда да обезпечи правилното приложение на материалния закон при разглеждане на спора като даде указания относно релевантните факти и разпределението на доказателствената тежест и укаже на страните необходимостта да ангажират съответните доказателства. По този въпрос се твърди противоречие с ТР № 1/2013 г. на ОСГТК на ВКС.

  Ответниците по касация А. И. К. и Д. М. К. оспорват жалбата и допускането до касационен контрол, тъй като нормата на чл. 181 ЗТСУ /отм/ е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари