*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 243

  гр. София, 17.06. 2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на тринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева гражданско дело № 3473 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 151 ГПК.

  Жалбоподателят И. Д. Р., представляван от адв.С. Н., с молби от 25.05.2022 г. и 31.05.2022 г., е поискал поправка и допълване на протокол от о.с.з. на 18.05.2022 г.

  Съставът на ВКС, III г.о., след обсъждане на искането за допълване и поправка, като съобрази изготвения на 25 страници протокол, намира, че искането е неоснователно и не са налице условия за откриване на производство по чл.151 ГПК по следните съображения:

  Изискванията за съдържанието на протокола от съдебно заседание са регламентирани в разпоредбата на чл. 150, ал. 1 ГПК, която предвижда, че в протокола следва да бъде вписано мястото и времето на заседанието, съставът на съда, името на секретаря, явилите се страни и техните представители, същността на изявленията, исканията и изказванията на страните, представените писмени доказателства, показанията на свидетелите и на другите лица по делото, както и констатациите и определенията на съда. Съгласно чл. 150, ал. 2 ГПК протоколът се съставя под диктовката на председателя, като законът не предвижда изискване да се възпроизведат дословно направените изявления, искания и изказвания, а да се отрази тяхната същност. Както е разяснено в ППВС №6/23.12.1968 г., в съдебния протокол „трябва да се отрази дейността на съда за изясняване действителните права на страните, показанията и изказванията им, същественото от показанията на свидетелите, заключението на вещите лица, представените писмени доказателства и т. н. Кое е съществено, определя председателстващият заседанието, под чиято диктовка се съставя съдебният протокол”. Следователно, в протокола не се записва всичко, което искат да кажат или казват страните, техните процесуални представители, свидетели, вещи лица, вкл. съдебния състав, а само това, което има значение за разглеждането и решаването на делото, респ. извършените процесуални действия от съда и страните.

  В случая, формулираните в молбата на жалбоподателя „корекции и допълнения“ на протокола не съставляват надлежно искане по смисъла на чл.151 ГПК. Същите касаят начина на водене на протокола от председателя на съдебния състав, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари