Определение №242/09.05.2022 по дело №1237/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 242

  гр. София, 09.05.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на четиринадесети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 1237 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Надежда М. П. срещу решение № 387 от 23. 02. 2021 г. по в. гр. д. № 3752/2020 г. на Варненски окръжен съд, ГО, първи състав, с което е потвърдено решение № 2680 от 29. 06. 2020 г. по гр. д. № 12861/2019 г. на Варненски районен съд, 30 състав, с което касационната жалбоподателка е осъдена да заплати на „Застрахователно акционерно дружество „Булстрад В. иншурънс груп““ АД, [населено място] сумата от 16 985 лв., представляваща платена без основание сума по изп. д. № 20158070403060 на ЧСИ Н. Д., рег. № 807, с район на действие – Варненски окръжен съд, ведно със законната лихва от 14. 08. 2019 г. – датата на подаване на исковата молба до окончателно заплащане на дължимата сума.

  Касационната жалбоподателка, ответница по иска поддържа, че обжалваното решение е недопустимо поради липса на правен интерес и погрешна пасивна легитимация, доколкото с извършеното от ищеца плащане не се е обогатила тя, а [община] и ЧСИ Надежда Д. /за таксата по т. 26 от Тарифа за таксите и разноските към ЗЧСИ/. При условията на евентуалност сочи, че атакуваното въззивно решение е неправилно поради поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. Изразява становище, че в случая не се е осъществил фактическият състав по чл. 55, ал. 1, предл. първо ЗЗД. Излага съображения, че не може да се квалифицира като извършено без основание плащане на дълг от трето задължено лице в случай на запор на вземане. Освен това по делото било установено, че застрахователят няма качеството на трето задължено лице, получило запорно съобщение. Моли обжалваното решение да бъде обезсилено, евентуално – отменено.

  В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касационната жалбоподателка поддържа, че решението е постановено в противоречие с практиката на ВКС, тъй като по делото липсва доклад на първата инстанция, който да отдели спорното от безспорното, да дава ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари