*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 240

  гр. София, 20.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на шестнадесети март през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  EВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1179 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Б. Д. К. от [населено място] могили, обл. Русе - чрез адв. П. К. от САК, срещу решение № 7 от 13.01.2021 г., постановено по в. т. д. № 355/2020 г. на Апелативен съд - Велико Търново. С посоченото решение е потвърдено решение № 187 от 17.06.2020 г. по гр. д. № 491/2019 г. на Окръжен съд - Русе в обжалваната пред въззивната инстанция част, с която е отхвърлен предявеният от Б. Д. К. против ЗК „Лев Инс“ АД иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ (отм.) за заплащане на сумата 30 000 лв., претендирана като обезщетение за неимуществени вреди от причинената при ПТП на 04.10.2013 г. смърт на Т. Д. К. - сестра на ищеца, и на основание чл.78, ал.3 вр. ал.8 ГПК е присъдено юрисконсултско възнаграждение на застрахователното дружество - ответник в размер на 100 лв.

  В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на обжалваното решение поради наличие на основанията по чл.281, т.3 ГПК и се прави искане за отмяна на решението, за уважаване на исковата претенция и за присъждане на разноски.

  Допускането на касационно обжалване се поддържа на основанията по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК, обосновани в изложение, инкорпорирано в касационната жалба. Като самостоятелно основание за достъп до касационен контрол се сочи и очевидна неправилност на въззивното решение - чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  Ответникът по касация ЗК „Лев Инс“ АД със седалище в [населено място] - чрез адв. Т. П. от САК, е депозирал отговор по чл.287, ал.1 ГПК, в който е изразено становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната жалба.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното :

  Касационната жалба е допустима - подадена е от надлежна страна в срока по чл.283 ГПК срещу решение на въззивен съд, което подлежи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари