*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 24

  гр. София, 14.02.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на седми февруари две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕРОНИКА НИКОЛОВА

  МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Желева т. д. № 868 по описа за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и здраве“ АД, [населено място] срещу решение № 12227 от 3. 11. 2020 г. по в. гр. д. № 619/2020 г. на Софийски апелативен съд, ГО, четвърти състав в частта, с която е потвърдено решение от 17. 09. 2019 г. по гр. д. № 15471/2017 г. на Софийски градски съд, ГО, І-20 състав в частта, с която касаторът е осъден на основание чл. 226, ал. 1 КЗ /отм./ да заплати на С. М. Д. сумата от 922, 40 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди от смъртта на нейния съпруг С. И. Д. вследствие ПТП, настъпило на 31. 08. 2016 г., ведно със законната лихва, считано от 31. 08. 2016 г. до окончателното плащане, и на И. С. Д. сумата от 1932, 80 лв., представляваща обезщетение за имуществени вреди от смъртта на неговия баща С. И. Д. вследствие ПТП, настъпило на 31. 08. 2016 г., ведно със законната лихва, считано от 31. 08. 2016 г. до окончателното плащане.

  Касаторът поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон и съществено нарушение на съдопроизводствените правила. Допускането на касационното обжалване основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК.

  Ответниците по касация С. Д. и И. Д. правят възражение, че касационната жалба е недопустима с оглед разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т.1 ГПК. Изразяват становище, че не са налице основания за достъп до касация, съответно – за неоснователност на касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и данните по делото, приема следното:

  Касационната жалба е процесуално недопустима, тъй като е подадена срещу неподлежащо на касационно обжалване съдебно решение.

  Съгласно разпоредбата на чл. 280, ал. 3, т. 1 ГПК не подлежат на касационно обжалване решенията на въззивните съдилища, постановени по граждански дела с цена на иска до 5 000 лв. и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари