*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 239

  гр. София, 20.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на двадесет и трети март през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  EВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1305 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на П. Д. К. със съдебен адрес в [населено място] - чрез адв. Б. Евгениева от САК, срещу решение № 5 от 22.01.2021 г., постановено по в. гр. д. № 449/2020 г. на Апелативен съд - Бургас. С посоченото решение, след частично потвърждаване и частична отмяна на решение № 188 от 06.08.2020 г. по т. д. № 300/2019 г. на Окръжен съд - Бургас, е отхвърлен предявеният от П. Д. К. против „ДЗИ - Общо застраховане“ ЕАД иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ (отм.) за заплащане на сумата 100 000 лв., претендирана като обезщетение за неимуществени вреди от причинената при ПТП на 25.07.2014 г. смърт на Г. Д. К. - брат на ищеца, и на основание чл.78, ал.3 ГПК са присъдени разноски на „ДЗИ - Общо застраховане“ ЕАД в размер на 4 436 лв.

  В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение като неправилно на основанията по чл.281, т.3 ГПК и за уважаване на иска в пълен размер. Касаторът изразява несъгласие с извода на въззивния съд за недоказаност на предпоставките за присъждане на обезщетение за претърпените по повод смъртта на брат му неимуществени вреди. Навежда оплаквания, че въззивният съд не е изследвал дълбочината на създадената между него и брат му житейска връзка и степента на емоционална привързаност помежду им, че неправилно е игнорирал и не е вникнал в съдържанието на депозираните от майка им свидетелски показания, изградени на преки и непосредствени впечатления за техните отношения и за тежестта на понесените от него болки и страдания вследствие внезапната загуба на по-големия му брат, и че в отклонение от практиката на ВКС по сходни случаи е отрекъл активната му легитимация да получи обезщетение за доказаните по несъмнен начин неимуществени вреди.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което допускането на касационно обжалване е обосновано с основанията ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари