*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 237

  [населено място], 07.06.2022 г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД – Търговска колегия, първо търговско отделение в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТОТКА КАЛЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ИРИНА ПЕТРОВА

  ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

  като изслуша докладваното от съдия Добрева ч. т. д. № 403 по описа за 2022 г., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 3 ГПК

  Образувано е по частна жалба на С. И. Д. срещу определение № 436/05.11.2021 г. по в. ч. т. д. № 627/2021 г. на Апелативен съд В., с което е потвърдено определение № 1260/29.09.2021 г. на Окръжен съд Варна по т. д. № 586/2021 г. за прекратяване на исковото производство на основание чл. 130 ГПК.

  С. Д. прави оплакване за неправилност на атакуваното определение, тъй като при постановяването му въззивният съд не е преценил, че е налице законодателен пропуск, който следва да бъде попълнен и да се признае право на съдружник, заявил желание да напусне дружество с ограничена отговорност, да получи съдействие за оповестяване на това обстоятелство в Търговския регистър. Предявеният установителен иск е единственото средство за защита на напусналия съдружник да постигне заличаване като такъв в Търговския регистър. Ето защо, предявеният иск следва да бъде приет за допустим и съдът да се произнесе с решение, в което изрично да бъде подчертано, че след 09.08.2021 г. С. И. Д. не е съдружник в „МАРИОТТ АРТ“ ООД.

  Като релевантни за допускане на касационно обжалване в изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК касаторът сочи празнота в закона, която счита, че следва да бъде попълнена с произнасяне на касационната инстанция в приложение на чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК по въпроса за допустимостта на отрицателен установителен иск, с който се отрича съществуването на членствено правоотношение, като средство за постигане на заличаване на съдружник в Търговския регистър.

  Препис от частната жалба не се връчва.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, състав на първо търговско отделение, като взе в предвид изложените доводи и провери данните по делото, намира следното :

  Частната жалба е подадена в преклузивния срок по чл. 275, ал. 1 ГПК от легитимирана да обжалва страна срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което се явява процесуално допустима.

  За да потвърди определение № 1260/29.09.2021 г. на Окръжен съд Варна по т. д. № 586/2021 г. за прекратяване на исковото производство в приложение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари