*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

1

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 237

гр.София, 05.08.2022 г.

в и м е т о н а н а р о д а

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети юли, две хиляди и двадесет и втора година в състав:

Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N2686 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.307, ал.1 ГПК.

Делото е образувано по молба за отмяна от 12.04.2022г. на К. П. Ж. на влязлото в сила решение от 10.01.2022г. по гр.д.№2261/2021г. на РС Разград на основание чл.303, ал.1,т.5 ГПК.

Ответниците -М. К. П. и П. К. П. в писмено становище, чрез процесуалния си представител поддържат, че молбата е неоснователна.

Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 307, ал.1 ГПК, приема за установено следното:

Молбата за отмяна следва да бъде допусната за разглеждане по същество.

С атакуваното решение е осъден К. Ж. да заплаща на пълнолетното си дете М. П. ежемесечна издръжка в размер на 200 лв. /двеста лева/ за времето, в което учи във висше учебно заведение, но не по-късно от навършване на 25-годишна възраст, считано от 27.09.2021 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства за нейното изменяване или прекратяване и е отхвърлен иска в останалата му част до първоначално предявен размер от 300 лв. Със същото решение е осъден К. Ж. да заплати на пълнолетното си дете П. П. ежемесечна издръжка в размер на 200 лв. /двеста лева/ за времето, в което учи във висше учебно заведение, но не по-късно от навършване на 25-годишна възраст, считано от 27.09.2021 г. ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска до настъпване на обстоятелства за нейното изменяване или прекратяване и е отхвърлен иска до пълния му предявен размер от 300лева.

Настоящият състав намира, че молбата за отмяна е подадена от процесуално легитимирано лице, а с оглед изложените в молбата за отмяна съображения, следва да се приеме, че поддържаното отменително основание е това по чл. 303, ал. 1, т. 5 ГПК , поради което и срокът за подаването ѝ е посоченият в разпоредбата на чл. 305, ал. 1, т. 5 ГПК тримесечен такъв от узнаване на решението. Въззивното решение е влязло ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари