*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

3

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 237

гр. София, 21.06. 2022 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Николай Иванов ч.гр.дело № 2155 по описа на Върховния касационен съд за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал.3, т.1 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба на Н. Й. Н., чрез адв. Г. А. С. от САК, срещу определение № 3926/04.11.2021 г. постановено по в.ч.гр.д. № 6175/2021 г. на Софийски градски съд, с което е оставена без уважение частна жалба на Н. Й. Н. срещу определение от 18.12.2020 г. постановено по гр.д. № 5444/2020 г. по описа на Софийския районен съд, с което е върната искова молба вх. № 2002169/03.02.2020 г., на основание чл. 130 ГПК и е прекратено производството по делото.

В жалбата се съдържат оплаквания за незаконосъобразност на атакуваното определение, иска се неговата отмяна и връщане на делото за продължаване на съдопроизводствените действия. Поддържа се, че частният жалбоподател имал интерес от установителния иск, защото все още не бил получил присъдените суми с решение №223/23.02.2009 г. по в.гр.д. №10/2009 г. на САС, тъй като ответникът превел по лична банкова сметка на член на УС на БНЕА, присъдените с решението на САС лични средства на Н., и с това незаконно присвояване възпрепятствал получаването на сумата от последния, като по този начин му нанесъл имуществени и неимуществени вреди, защото в продължение на 12 години не изпълнявал съдебното решение.

В допълнително представеното изложение по чл. 284, ал.3, т. 1 вр чл. 278, ал. 4 ГПК на основанията за допускане на касационното обжалване страната сочи наличието на основания за допускане на касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК. Твърди, че от значение за точното прилагане на закона, както и за развитието на правото, е да бъде установено: „че иск по чл. 124 ал. 1 от ГПК не е иск за присвояване“ и „че международните договори с Европейския съюз, по които РБ е страна, имат предимство пред вътрешното законодателство, чл.5 ал.4 от Конституцията на РБ“.

Съставът на ВКС, Трето гражданско отделение, предвид данните по делото, намира, че частната касационна жалба е депозирана в срока по чл. 275, ал. 1 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари