*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 237

  гр. София, 20.04.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на девети март през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  EВГЕНИЙ СТАЙКОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1106 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Ф. М. Д. от [населено място], общ. Кубрат, срещу решение № 179 от 10.11.2020 г., постановено по в. т. д. № 434/2020 г. на Апелативен съд - Варна. С посоченото решение е отменено решение № 18 от 26.02.2020 г. по т. д. № № 34/2019 г. на Окръжен съд - Разград и е отхвърлен предявеният от Ф. М. Д. против „ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД иск за заплащане на сумата 100 000 лв., претендирана като обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания, от настъпилата при ПТП на 24.02.2017 г. смърт на Ф. М. А. - баба на ищеца, и са присъдени разноски на ответника - застраховател в размер на 7 826 лв.

  В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение като неправилно на основанията по чл.281, т.3 ГПК и за уважаване на иска в пълен размер. Касаторът изразява несъгласие с извода на въззивния съд за недоказаност на предпоставките за присъждане на обезщетение за претърпените по повод смъртта на баба му неимуществени вреди. Навежда оплаквания, че въззивният съд не е взел предвид установените по делото житейски обстоятелства, сочещи на създадена още в ранната му детска възраст особена близост с неговата баба и на претърпени по повод на смъртта й значителни морални болки и страдания. Поддържа, че като е отрекъл активната му материалноправна легитимация да получи претендираното с иска обезщетение, въззивният съд се е произнесъл в противоречие с практиката на ВКС по сходни случаи.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което допускането на касационно обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК.

  Ответникът по касация „ЗАД Булстрад Виена Иншурънс Груп“ АД със седалище в [населено място] е депозирал отговор в срока по чл.287, ал.1 ГПК, в който е изразено становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари