*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 236

  гр.София, 07.06.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение в закрито заседание на втори юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Генковска ч.т.д. № 1501 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.274, ал.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на М. Д. П. срещу определение № 100383/12.05.2021 г. по в.гр.д. № 385/2020 г. на Апелативен съд- Бургас, с което е оставена без уважение молбата на частната жалбоподателка за изменение на решение № 8/10.02.2021г. по в.гр.д. № 386/2020 г. на Апелативен съд- Бургас в частта на разноските.

  Частният жалбоподател поддържа, че БАС не е съобразил, че пълномощникът на застрахователното дружество не е осъществил фактически процесуално представителство по въззивната жалба на М. Д. П., доколкото липсва подаден писмен отговор или изразено становище по нея. Иска се отмяна на обжалваното определение и постановяване на друго за уважаване на молбата по чл.248 ГПК.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа частната жалба, констатира следното:

  Същата е редовна – подадена от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.275 ГПК.

  За да постанови обжалваното определение въззивният съд е приел, че по делото е бил представен договор за правна помощ между ЗД „БУЛ ИНС“АД и адв. Д. за процесуално представителство по въззивното производство, съобразно който е било уговорено и заплатено адвокатско възнаграждение. Преценката в какъв обем и с какви действия да осъществи процесуална защита принадлежи на пълномощника. Според БАС той може, след като се запознае с постъпилите възражения и доказателства от насрещната страна, да предприеме пасивно поведение в процеса. Въпросът за разноските обаче ще се реши съобразно крайния резултат и според правилата на чл.78 ГПК.

  Настоящият състав на ВКС намира, че поради различни от изложените от БАС съображения следва да потвърди обжалваното определение.

  В случая видно от протокола от съдебно засадение на 14.01.2021г. по в.гр.д. № 385/2020г. на БАС адв.Д. се е явил и е изразил становище както по въззивната жалба на застрахователното дружество, така и по въззивната жалба на М. П. – че същата е неоснователна и не следва да се уважава. Следователно е налице активно процесуално поведение и действително осъществено процесуално представителство и по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
  съдия Кристияна Гeнковска
  Кристияна Гeнковска завършва Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ през 1995г. Започва професионалната си кариера като младши съдия във Варненски окръжен съд през 1996г. Последователно е била районен съдия във Варненски районен съд – гражданско отделение, окръжен съдия във Варненски окръжен съд – гражданско отделение и апелативен съдия във Варненски апелативен съд – търговско отделение. От 2016г. и понастоящем правораздава във Върховен касационен съд.
  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари