Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 2 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

3

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 235

гр. София, 21.06. 2022 година

В ИМЕТО НА НАРОДA

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева частно гражданско дело № 2158 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба с вх. № 2411/15.03.2022 г. на „Илипра“ ЕООД срещу определение № 70/23.02.2022 г., постановено по ч. гр. д. № 188/2022 г. по описа на ВКС, Четвърто гражданско отделение, в частта, с която е оставена без разглеждане подадената от жалбоподателя частна касационна жалба срещу определение № 499/17.02.2021 г., постановено по възз. ч. гр. д. № 245/2021 г. на Софийския апелативен съд.

Жалбоподателят счита обжалваното определение за неправилно и моли за неговата отмяна.

Ответникът по жалбата Б. В. З., представляван от адв. З. Н., в писмен отговор поддържа становище за неоснователност на частната жалба. Претендира разноски.

Постъпил е отговор и от „Обединена българска банка“ АД, представлявана от юрисконсулт Николай И., в който се излагат доводи, че частната жалба е неоснователна и обжалваното определение следва да бъде потвърдено.

Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, намира частната жалба за допустима, но разгледана по същество – за неоснователна, предвид следното:

С обжалваното определение съставът на ВКС е оставил без разглеждане частна касационна жалба вх. № 5182/31.03.2021 г. на „Илипра“ ЕООД против определение № 499/17.02.2021 г., постановено по възз. ч. гр. д. № 245/2021г. на Софийския апелативен съд. С определението на САС е потвърдено определение на Софийски окръжен съд, с което оставена без разглеждане подадената от жалбоподателя „ИЛИПРА“ ЕООД жалба срещу постановление на ЧСИ за възлагане и е прекратено производството по делото. В касационното производство, съставът на ВКС, позовавайки се на т. 2 от ТР № 3/12.07.2005 г. по тълк. д. № 3/2005 г. на ОСГТК на ВКС е приел, че съдебният акт на САС е окончателен и не подлежи на касационно обжалване, поради което подадената срещу него частна касационна жалба е недопустима за разглеждане.

Определението е правилно и следва да бъде потвърдено.

Съгласно задължителните указания, дадени с т. 2 от ТР № 3/12.07.2005 г. по тълк. д. № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари