*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №234

  София, 13.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на десети юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова частно гражданско дело № 2497 по описа на Върховния касационен съд за 2020 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 247 и чл. 251 ГПК.

  Образувано е по молба с вх. № 4630 от 27.05.2022 г., подадена от К. Е. Х.. С молбата се иска поправка на допусната очевидна фактическа грешка и тълкуване на постановеното по настоящото дело определение № 27 от 01.02.2022 г.

  Постъпило е становище от Комисията за защита от дискриминация,

  в което се сочи, че по искането вече е налице произнасяне на ВКС, освен това молителят няма правен интерес за тълкуване, тъй като с разпореждане № 1573 от 23.10.2020 г. на председателя на КЗД е образувана преписка № 550/2020 г. по жалбата на К. Е. Х. с вх. № 3628 от 16.11.2017 г. във връзка с изложените в жалбата признаци „лично положение” и „възраст“ по чл. 4, ал. 1 ЗЗДискр., а евентуална поправка в определение № 387 от 08.10.2020г. не би довела до промяна при образуването на преписка пред КЗД.

  Настоящият състав на ВКС, III г. о., като взе предвид доводите на молителя и данните по делото намира, че молбата е неоснователна по следните съображения:

  С определение № 27 от 01.02.2022 г. е оставена без уважение молба с вх. № 68586 от 11.11.2021 г. на К. Е. Х. за поправка на очевидни фактически грешки, допълване и тълкуване на определение № 387 от 08.10.2020 г., като неоснователна.

  Очевидна фактическа грешка по смисъла на чл. 247 ГПК е налице когато съдът е формирал воля в мотивите, но не е намерила израз в диспозитива или е погрешно изразена. Данни за грешката се черпят обикновено от мотивите. Целта на поправката е само да премахне несъответствието между волята на съда и нейния външен израз. Настоящият състав намира, че не е налице такова несъответствие, респективно не е налице основание за допускане на поправка на очевидна фактическа грешка в определението.

  Процесуалния ред за отстраняване на очевидна фактическа грешка е различен от реда, предвиден за тълкуване на съдебния акт /чл. 251 ГПК/, както по отношение на предпоставките за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари