*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения по чл. 274 ал. 3 ГПК
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпроси

Кои са „важни обстоятелства“, по смисъла на чл. 105 СК, при наличие на които съдът допуска разкриване на произхода на осиновено лице?

В производството по чл. 105 СК, от какъв характер е становището на биологичните родители за съда?

В състояние ли е осиновеният да вземе информирано решение за живота и здравето си, за живота и здравето на поколението си, ако не познава биологичния си родителски кръг и неговата медицински история и това „важно обстоятелство“ ли е?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение в закрито заседание на трети юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:
ИЛИЯНА ПАПАЗОВА, МАЙЯ РУСЕВА

като изслуша докладваното от съдия Папазова ч.гр.д.№ ****** по описа за 2022 г. на ІІІ г.о. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 274, ал. 3 ГПК.

История на спора

Образувано е въз основа на подадената частна касационна жалба от Д. М. Ш. от [населено място], чрез процесуалния представител адвокат Д. против въззивно определение № ****** на Апелативен съд Варна, с което е потвърдено определение № ****** на Окръжен съд Варна като е върната подадената молба с правно основание чл. 105 СК и е прекратено производството по делото поради липса на правен интерес. Жалбоподателката счита обжалвания акт за неправилен и необоснован, поради което иска да бъде отменен, а делото върнато със задължителни указания за предоставяне на желания достъп до необходимата информация.

Срещу подадената частна касационна жалба не е постъпил отговор.

Мотиви

Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, като прецени изложените доводи от страните и данните по делото, намира при проверката си, следното:

Д. М. Ш., която е била осиновена през 1963г., е отправила искане до РС Варна за предоставяне на информация за биологичния й произход, поради настъпили важни обстоятелства, на основание чл. 105 СК. Съдът е изискал: делото по осиновяване /гр.д.№ 518/1963г.на ВНС/, от Община Варна заверено копие от акта за раждане на молителката /с № 1169/17.05.1963г./, както и от Националната база данни „Население“ разширена справка за данните на биологичната й майка /бащата е неизвестен/. След получаване на последните, е изискал данни както от [община], така и от [община] за нейният акт за раждане. Последвали са отговори, че такъв не е наличен. Изискано е от Община Варна и заверено копие от дадената декларация за съгласие за осиновяване, представена пред главен ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари