*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 233

  София, 26.07.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осми юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия Албена Бонева гр.д. № 2415/2022 г, взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по частна касационна жалба, подадена от „Джи Ай Груп” ЕООД, София, против определение 1259/13.05.2022 г. на Софийския апелативен съд, постановено по гр.д. № 1331/2022 г.

  С въззивното определение е потвърдено това на първостепенния Софийски градски съд, постановено по гр. 11402/2021 г., с което производството по делото е прекратено.

  Първостепенният съд е намерил иска, с който е сезиран за недопустим, като се е обосновал с решение № 60247 от 29.11.2021 г. по гр.д. № 3137/2020 г.: „даденият с решението отговор отрича допустимостта на предявения в настоящото производство иск. Това е така, защото интересът на длъжника да получи законната лихва върху събраните суми е защитен в производството по издаване на обратен изпълнителен лист“.

  На практика няма съображения защо законната лихва върху събраната главница в материално незаканосъобразното принудително изпълнение, също може да се получи по реда на чл. 245, ал. 3 ГПК.

  Това определение е потвърдено от апелативния съд с мотиви, че определението на СГС не засяга правата на ищеца, защото го насочва към облекчен, по-бърз и финансово икономичен законов ред. Лихвата следва да бъде конкретизирана в обратния изпълнителен лист само като период и впоследствие изчислена като точен размер от съдебния изпълнител.

  Подадена е частна касационна жалба, в която жалбоподателят обосновава допускане на касационно обжалване с очевидна неправилност. По същество всичките доводи са против мотивите на решение № 60247 от 29.11.2021 г. по гр.д. № 3137/2020 г., като се твърди, че то е изолирано и цитираната в него съдебна практика няма съдържанието, посочено в касационното решение.

  Съдебният състав, постановил решение № 60247 от 29.11.2021 г. по гр.д. № 3137/2020 г. (съдия Албена Бонева (докладчик), съдия Боян Цонев и съдия Мария Христова) съвпада със състава по настоящото частно производство. На практика, при така изготвените мотиви от по-долустоящите инстанции и съдържанието на частната касационна жалба, тримата съдии ще следва да отговорят на конкретни оплаквания против постановено от тях решение.

  За трети непредубеден наблюдател би могло да се създаде основателно съмнение в безпристрастността на съда, поради което съдиите Албена Бонева, Боян Цонев ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари