*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 231

  София, 28.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и седми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева ч.гр.дело № 2140 по описа за 2022 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.2, изр.2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба на „Лого-08“ ЕООД, чрез адв. Г.Х. против определение № 172/09.03.2022 г. на Върховния касационен съд, Трето гражданско отделение по гр.№ 3599/2021 г.

  С обжалваното определение е оставена без разглеждане касационната жалба на „Лого-08“ ЕООД срещу решение № 68/16.06.2021 г. по гр.д. № 185/2021 г. на Окръжен съд Ловеч и касаторът е осъден да заплати разноски на насрещната страна по жалбата в размер на 600 лв.

  Жалбоподателят поддържа, че определението е неправилно с доводи, че делото е образувано и е приключило в първата и въззивната инстанции като гражданско дело, а не като търговско и съответно по общия исков ред, а не по специалните правила за търговските спорове.

  Ответната страна по жалбата не е депозирала отговор на частната жалба.

  За да постанови обжалваното определение, съдът е приел, че с исковата молба са предявени обективно съединени искове, чиято цена определена по реда на чл.69, ал.1, т.7 и т.1 ГПК, е в размер на по 18 000 лв., а делото е търговско, тъй като е налице спор между търговци, произтичащ от търговска сделка по смисъла на чл.286, ал.1 вр. ал.3 ТЗ. При тези обстоятелства съставът на ВКС е приел, че обжалваното въззивно решение е постановено по искове с цена под установения в чл.280, ал.3, т.1 ГПК минимален праг от 20 000 лв. за търговски дела, поради което не подлежи на касационно обжалване, респективно касационната жалба е недопустима и следва да се остави без разглеждане.

  В съответствие с разпоредбата на чл.286, ал.1 вр.ал.3 ТЗ, съдът е приел, че в случая делото е търговско, тъй като е налице спор между търговци, произтичащ от двустранна относителна /субективна/ търговска сделка. В отношенията между търговци или когато едната страна е търговец, са приложими и уредените в ЗЗД договори, които са част от гражданското право и когато предмет на съдебен спор са правоотношения, породени именно от такъв договор, видът на делото се определя в зависимост от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари