*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 230

  гр. София 14.07.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти юли две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

  ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ч. гр. дело № 1502/2018 год.

  Производството е по чл. 83, ал. 2 и чл. 95, ал. 1 ГПК.

  Постъпила е частна жалба от Ж. М. С. вх. № 2092/08.03.2022 г. против разпореждане № 39/11.02.2022 г., постановено по настоящото дело, с което е върната като недопустима подадената от наследодателката му М. К. С. частна жалба вх. № 65454/29.06.2021 г. против определение № 185/19.04.2018 г. на ВКС, ІV г. о., постановено по ч. гр. д. № 1502/2018 г.

  С частната жалба са направени искания по чл. 83, ал. 2 ГПК и по чл. 23, ал. 1 ЗПП вр. с чл. 95 ГПК – за освобождаване от внасяне на държавна такса в размер на 15 лева за подадената частна жалба и за предоставяне на правна помощ, изразяваща се в назначаване на процесуален представител – адвокат М. П. от БАК.

  Върховният касационен съд, състав на ІV г. о., за да се произнесе , взе предвид следното:

  Преценката за наличие на предпоставките за освобождаване от внасяне на държавна такса се извършва от съда въз основа на доказателства за имущественото състояние на лицето, семейното му положение, здравословното състояние, трудова заетост, възраст и всички обстоятелства, относими към възможността за изпълнение на законоустановеното задължение за внасяне на държавна такса за производството по делото.

  В настоящият случай,с разпореждане от 09.03.2022 г., на молителя са дадени указания за представяне на доказателства с оглед искането по чл. 83, ал. 2 ГПК. Разпореждането му е връчено по реда на чл. 41, ал. 2 ГПК, като в представения срок молителят не е изпълнил указанията на съда. Не е представил декларация за семейното и имотното си състояние, поради което не е възможно да се извърши изискуемата се преценка и искането на молителя за освобождаване от такса не може да бъде удовлетворено.

  По отношение основателността на искането за предоставяне на правна помощ следва да се посочи, че съгласно чл. 24, ал. 1, т. 1 ЗПП, правна помощ не се предоставя, когато тя е неоправдана от гледна точна на ползата, която би донесла на кандидатстващото лице. Този принцип на оправданата от гледна ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари