Определение №23/31.01.2022 по дело №3348/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 23

  гр. София, 31.01.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМАНУЕЛА БАЛЕВСКА

  ЧЛЕНОВЕ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

  ГЕРГАНА НИКОВА

  като изслуша докладваното от съдията Николова гр. д. № 3348/2021 год. по описа на ВКС, ІІ г. о. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Подадена е молба с правно основание чл. 248, ал. 1, предл. 1 ГПК от Л. Д. Г., Р. П. Г., К. С. Д., М. Н. Д., В. С. С. и Ц. К. С., чрез адв. П. С. и адв. Св. Т., за допълване на определението с № 60145 от 5.10.2021 год. по настоящето дело, като им се присъдят направените от тях съдебни разноски в размер на внесеното възнаграждение за един адвокат. По искането за присъждането им, заявено в представения отговор на молбата за отмяна, съдът не се е произнесъл.

  От ответниците по молбата становище е постъпило от Администрацията на Министерския съвет, чрез процесуалния представител гл. юрисконсулт В. Г., с представителна власт и за Министерския съвет съгласно представеното пълномощно. Прави се възражение за прекомерност на заплатеното от другата страна адвокатско възнаграждение, съгласно чл. 78, ал. 5 ГПК, с искане същото да се намали до минимално определения размер, съгласно чл. 36 ЗАдв. и Наредба № 1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения. Същото е обосновано с твърдение за липса на фактическа и правна сложност на настоящия етап от производството, както и с оглед единственото процесуално действие на насрещната страна-изготвянето на отговор на молбата за отмяна.

  За да се произнесе по подадената молба, настоящият състав на ВКС, ІІ г. о. приема следното:

  Производството е процесуално допустимо с оглед спазване на срока по чл. 248, ал. 1 ГПК за подаване на молбата, а разгледана по същество, същата е и основателна.

  С постановеното на 5.10.2021 год. определение по настоящето дело е оставена без разглеждане молбата на Министерския съвет и Администрацията на Министерския съвет за отмяна на основание чл. 304 ГПК на влязлото в сила решение № 1545 от 20.12.2019 год. по гр. д. № 547/2019 год. на Окръжен съд – Варна, потвърдено с решение № 80 от 7.07.2020 год. по в. гр. д. № 154/2020 год. на Апелативен съд – Варна и производството по делото пред ВКС е прекратено. Липсва произнасяне по направеното искане за присъждане на разноски на ответниците по молбата за отмяна, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари