*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 229

  София, 16.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Томов ч. гр. дело № 841/2022 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал. 3 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на В. Б. А., чрез адв. С. П., срещу определение № 21 от 06.01.2022 г. по в. ч. гр. дело № 3746/2021 г. на Софийски апелативен съд, с което се оставя без уважение частната ѝ жалба против определение № 274628 от 11.10.2021 г. по гр. д. № 2455/2021 г. на Софийски градски съд. С последното е прекратено производството по делото на основание чл. 130 ГПК в частта по предявения от жалбоподателката срещу „Рос Паркет“ ООД иск за осъждането му да ѝ заплати сумата 55 265.63 лв., представляваща стойността на необходимите и полезни разноски, част от вземане на обща стойност 80 090.01. лв., за което е издаден изпълнителен лист от 17.01.2014 г. по гр. д. № 3186/2013 г. по описа на СГС и е признато право на задържане.

  За да постанови този резултат съдебният състав приема за безспорно установено, че с влязло в сила съдебно решение по гр.д № 3186/2013 на СГС в полза на ищцата, като владелец въз основа на предварителен договор, е признато вземане за необходими и полезни разноски в размер на 80 090.01 лв. При издаден на 17.01.2014г изпълнителен лист , то е реализирано в приключил изпълнителен процес. Констатирано е, че вземането за което е образувано настоящото производство е за разноски, сторени именно в качеството ѝ на владелец преди ищцата да се легитимира от формална страна като собственик на същия имот То е съдебно признато , реализирано и освен това, не попада в приложното поле на чл. 177 ЗЗД. Понастоящем, искът е бил насочен единствено срещу длъжника по висящо изпълнително производство, с взискател „Инвестиционна компания „ АД. Принудителното изпълнение е насочено срещу имота ,върху който има и учредена ипотека в полза на банка От приложена справка , както и от твърденията на ищцата е установено ,че ипотекарният кредитор „Юробанк България АД е предявил искове по чл. 464 ГПК,че настоящата ищца и жалбоподателка не притежава вземането , и тъй като процесът по гр.д ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари