*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 227

  София, 27.06.2022 г.

  Върховният касационен съд, гражданска колегия, четвърто отделение, в закрито заседание на двадесет и четвърти юни две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия А. Бонева ч.гр. дело № 1700 по описа за 2020 г. взе предвид следното:

  Производството по делото е по чл. 274, ал. 3, т.1 ГПК и е образувано по частна касационна жалба, подадена от Д. С. Д., чрез адв. С. М., срещу определение № 39/28.01.2020 г., постановено по ч. гр. д. № 29/2020 г. от Пловдивски апелативен съд.

  Производството по делото е спряно до постановяване на решение по Тълкувателно дело № 2/2018 г. на ОСГТК на ВКС. Тълкувателното решение е обявено и производството следва да бъде възобновено.

  Жалбоподателят Д. С. Д. излага съображения за неправилност на въззивното определение, като обосновава доводи, че същото е необосновано и постановено в противоречие с материалния закон.

  Насрещната страна “Транскарт Файненшъл Сървисис“ АД, представлявана от изпълнителния директор Ю. С., чрез адв. Ц. Г., отговаря, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване. В евентуалност развива съображения за недопустимост и неоснователност на частната касационна жалба. Не претендира разноски за инстанцията.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че частната жалба е допустима, подадена е в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК от легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  За да се произнесе, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, взе предвид следното:

  Въззивният Пловдивски апелативен съд, като потвърдил разпореждането на първостепенния Пловдивски окръжен съд, върнал подадената от Д. С. Д. касационна жалба против решение № 877/05.07.2019 г., постановено по гр.д. № 1044/2019 г. на Пловдивски окръжен съд.

  За да постанови този резултат, съдът установил, че въззивното решение е постановено по реда на чл. 422 ГПК, като с него е признато за установено, че Д. Д. дължи на “Транскарт Файненшъл Сървисис“ АД следните суми: 19 897,76 лв. – главница по рамков договор за предоставяне на платежни услуги и потребителски кредити от 02.06.2016 г.; 1309,63 лв. – договорна лихва; 173.80 лв. – договорни такси, ведно със законна лихва върху главницата от 24.01.2018 г. до окончателно изплащане на сумата. Съдът приел, че делото, по което е постановено въззивното решене, е търговско – едната страна по договора е търговец, действащ в кръга ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари