*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №227

  София, 09.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на седми юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова ч.гражданско дело № 1106 по описа на Върховния касационен съд за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК.

  Постъпила е молба с вх. № 3770 от 27.04.2022 г. от Т. И. Ж., подадена чрез пълномощника от адв. Д. А., за изменение на постановеното по делото определение № 128 от 06.04.2022 г. в частта му за разноските. Иска се присъждане на по-нисък размер – до определения минимален размер на адвокатско възнаграждение за производство по частна жалба.

  В срока по чл. 248, ал. 2 ГПК е постъпил писмен отговор от насрещната страна по молбата „КУБИН БГ“ ООД, подаден чрез адв. Зл. Й., в който се поддържа, че не са налице основания за изменение на постановеното определение в частта за разноските.

  Върховният касационен съд, състав на ІII г. о., за да се произнесе взе предвид следното:

  Молбата за изменение на постановеното определение в частта за разноските е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК, от надлежна страна и е допустима. Разглеждана по същество молбата е основателна.

  С постановеното в настоящото производство определение № 128 от 06.04.2022 г. е оставена без разглеждане частната касационна жалба на Т. И. Ж. против определение № 747 от 20.12.2021 г. по в. ч. гр. д. № 1779/2021 г. по описа Окръжен съд - Стара Загора. Прието е, че цената на отделните искове с правни основания чл. 245, вр. чл. 128, чл. 262, вр. чл. 150, чл. 215 и чл. 224, ал. 1 КТ е под минимално изискуемия праг за касационна обжалваемост. Молителят - жалбоподател е осъден да заплати на ответника в частното производство „КУБИН БГ“ ООД сумата 360 лева разноски за адвокатско възнаграждение за касационната инстанция.

  С оглед изхода на спора и на основание чл. 78 ГПК ответникът по частната жалба има право да претендира присъждане на направените от него разноски, но предвид действителната правна и фактическа сложност на частното производство и направеното от молителя искане на основание чл. 78, ал. 5 ГПК същите следва да бъдат присъдени в по-нисък размер, но не по-малко от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари