*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 226

  гр. София, 14.06. 2022 година

  В ИМЕТО НА НАРОДA

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на тринадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

  НИКОЛАЙ ИВАНОВ

  като разгледа докладваното от съдията Маргарита Георгиева частно гражданско дело № 2065 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

  Образувано е по частна касационна жалба на М. Й. В. и П. П. В., чрез адв. Г. Т., срещу определение № 11/06.01.2022 г., постановено по възз. ч. гр. д. № 4/2022 г. по описа на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено определение № 2146/07.09.2021 г., постановено по възз. ч. гр. д. № 9388/2021 г. на Софийския градски съд, с което е оставена без разглеждане като недопустима частната жалба на касаторите срещу протоколно определение от 08.06.2021 г. по гр. д. № 623/2019 г. на Софийския районен съд.

  В частната касационна жалба са изложени доводи за недопустимост и неправилност на въззивното решение, поради допуснати нарушения на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост – касационни основания по чл. 281, т. 2 и т. 3 ГПК.

  Ответната страна по касационната жалба – И. И. В., в срока за отговор не е представила такъв.

  Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение, приема следното:

  Производството по гр. д. № 623/2019 г. на Софийския районен съд е образувано по активно субективно и обективно съединени искове с правно основание чл. 27, ал. 1, предл. 3-то, вр. с чл. 28, ал. 1, предл. 2-ро ЗЗД от настоящите жалбоподатели срещу И. И. В. за унищожаване поради грешка в лицето на договор за учредяване на вещно право на ползване върху четири недвижими имоти, обективиран в нотариален акт № 102 от 12.09.2008 г., том I, рег. № 4490, дело № 83/2008 г. на нотариус Д. Д., рег. № 117 на НК. Ответната страна е депозирала писмен отговор, с който е оспорила предявените искове. Преди първото съдебно заседание, с молба от 31.05.2021 г., ищците са поискали изменение на иска по чл. 214, ал.1 ГПК чрез изменение на петитума на исковата молба, а именно съдът да приеме за установено по отношение на ответника, че учреденото право на ползване е погасено по давност. С ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари