*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №220

  София, 13.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на девети март две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИЯ ИВАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ЖИВА ДЕКОВА

  ТАНЯ ОРЕШАРОВА

  като разгледа докладваното от съдия Декова частно гражданско дело № 3359 по описа на Върховния касационен съд за 2021 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 274, ал. 2 ГПК.

  Образувано е по частна жалба, подадена от „Урбано БГ“ ЕООД, чрез процесуален представител адв.П., срещу определение №10113 от 19.03.2021г. по в.гр.д.№6010/2019г. на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата с правно основание чл.248 ГПК от 04.02.2021г. на „Урбано БГ“ ЕООД за изменение на решение №12500 от 17.12.2020г., в частта за разноските.

  В срока по чл. 276, ал. 1 ГПК е постъпил общ писмен отговор от насрещната страна по жалбата „Стилконсулт 2012“ ООД, Б. М. Г. и М. М. Ф. чрез процесуалния им представител адв.Б., в който поддържат, че жалбата е неоснователна и необоснована.

  Върховния касационен съд, състав на III гражданско отделение, след преценка на данните по делото и доводите в частната жалба, намира следното:

  Частната жалба е подадена от легитимирана страна, в срока по чл. 275, ал. 1 ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт и е процесуално допустима, но разгледана по същество е неоснователна.

  С обжалваното определение въззивният съд е намерил за неоснователна молбата за изменение на постановеното въззивно решение в частта за разноските, като се намали поради прекомерност размера от 10 250,85лв., присъден в полза на всеки от ответниците по жалбата „Стилконсулт 2012“ ООД, Б. М. Г. и М. М. Ф. за представителство пред САС. Изложил е, че с оглед изхода на делото и отхвърляне на предявените искове с правно основание чл. 135, ал. 1 ЗЗД в полза на въззиваемите са присъдени направените „Стилконсулт 2012“ ООД, Б. М. Г. и М. М. Ф. разноски за адвокатско възнаграждение, като съдът вече е приел за основателно възражението за прекомерност и е редуцирал претендирания от тях адвокатски хонорар до минималните му стойности, определени в Наредба №1 от 2004г. , съобразно с цената на иска – 436 192,30лв., съставляваща данъчна оценка на правото на строеж – л.81 и че именно поради това следващата се сума на всеки от „Стилконсулт 2012“ ООД, Б. М. Г. и М. М. ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари