Определение №/22.04.2021 по дело №340/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий/Основание: Предстои добавяне

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  гр. София, 22.04.2021 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо наказателно отделение, в закрито заседание на двадесет и втори април две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИНА ТОПУЗОВА

  ЧЛЕНОВЕ: РУЖЕНА КЕРАНОВА

  ЕЛЕНА КАРАКАШЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Керанова наказателно дело № 340/2021 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  До Върховния касационен съд е адресирана молба от 21.04.2021 г. от адв. Т. Г., защитник на подс. Д. П. И., която след постъпване в Регистратурата на ВКС е получила входящ номер 3487/21.04.2021 г.

  Иска се на подс. Д. И. да й бъде разрешено да напусне адреса, на който по отношение на нея се изпълнява мярка за неотклонение „домашен арест“. Адв. Г. сочи, че по отношение на нейната подзащитна е налице необходимост от ползването на медицински грижи, налагащи на 23.04.2021 г. подс. И. да посети САГБАЛ „Д-р Щ.“ Е.. Към молбата е приложено копие на амбулаторен лист от началото на м. април 2021 г. Посочено е, че г-жа И. е бременна и според лекарските предписания тя следва да се яви на контролен преглед на 23.04.2021 г. /петък/ от 14:00 ч. и в тази връзка е отправена молба да й бъде разрешено излизане от дома на тази дата, от 12:00 ч. до 18:00 ч., за да посети САГБАЛ „Д-р Щ.“ Е. за медицински преглед и консултация при д-р С..

  Отправена е и молба, в случай че се налага неотложно медицинско изследване, преглед или процедура в светлината на проблемната бременност на подзащитната й, да й бъде разрешено да напуска дома си, с цел да го извърши.

  Върховният касационен съд, първо наказателно отделение, като съобрази изложените в молбата доводи, намира че същата е основателна и следва да бъде уважена в частта й относно напускане на адреса на изпълнение на мярката за неотклонение „домашен арест“ на 23.04.2021 г., в посочения по-горе часови диапазон.

  Искането на подсъдимата да напуска мястото на изпълнение на мярката за неотклонение „домашен арест“ и за други неуточнени дати в молбата с цел медицински изследвания е неоснователно, тъй като необходимостта от такива следва да се удостовери по съответния ред.

  С оглед на гореизложеното, Върховният касационен съд, първо наказателно отделение,

  О П Р Е Д Е Л И:

  РАЗРЕШАВА на подсъдимата Д. П. И., ЕГН ........., да напусне адреса, находящ се в [населено място], [жк], [жилищен адрес] вх. 1, ет. 3, ап. 13, където спрямо нея се изпълнява мярка за неотклонение „домашен арест“, на 23.04.2021 г. от 12:00 ч. до 18:00 ч., с цел посещение в САГБАЛ „Д-р Щ.“ Е. за извършване на необходимия медицински преглед и консултация.

  ЗАДЪЛЖАВА подс. Д. П. И. да представи доказателства по делото, че е посетила медицинското заведение.

  Подалият молбата защитник, адв. Г., да се уведоми на посочения в молбата телефон за контакт за постановеното определение, със задължение да уведоми подзащитната й.

  Препис от определението да се изпрати незабавно и на посочен от защитника имейл адрес, с потвърждение за получаването му от негова страна.

  Препис от определението да се изпрати незабавно на факса на 07 РУ – МВР по местоизпълнение на мярката за неотклонение „домашен арест“, за сведение.

  Настоящото определение ведно с молба вх. № 3487/21.04.2021 г. по описа на ВКС, във връзка с която е постановено, да се приложат по делото.

  Определението не подлежи на обжалване и протест.

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  ЧЛЕНОВЕ: 1.

  2.


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.


  Цитирани норми и термини

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари