*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е разрешен със следното Решение


Класификация

 • Вид съдебен акт: Определения за допускане
 • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
 • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При възражение за прихващане, при което вземането на ответника надхвърля иска на ищеца, формира ли се сила на пресъдено нещо върху разликата в повече?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и първи март през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

при секретар и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от съдията ДАНИЕЛА СТОЯНОВА гр. дело № ******/2019год.

Производството е по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ’’Български имоти корпорация” ЕООД със седалище и адрес на управление [населено място], район С., [улица], ет.4, ЕИК[ЕИК], представлявано от едноличния собственик Д. Б. Д., подадена чрез пълномощника адв. Н. Х. Ц., съд. адрес: [населено място], [улица], ет.4, срещу въззивно решение № ****** на Софийския апелативен съд- ТО, 3 - ти с-в, с което е обезсилено решение № ****** на Софийски градски съд в обжалваната част, с която СНЦ“ Съюз на българските журналисти“ е осъдено да заплати на „Български имоти корпорация” ЕООД на основание чл.59 ЗЗД сумата 619 415, 98лв. – вземане за неоснователно обогатяване за извършени от „Български имоти корпорация” ЕООД за периода януари 2008г. – май 2010г. подобрения в собствения на СНЦ“СБЖ“ недвижим имот, представляващ „Международен дом на журналиста“, находящ се в к.к. Златни пясъци, прекратено е производството в тази част и „Български имоти корпорация” ЕООД е осъдено да заплати на СНЦ“ Съюз на българските журналисти“ сумата 65055,87лв. - разноските за двете инстанции.

Мотиви

С определение № 108 от 29.04.2020г. съдебният състав е приел, че въпросът, повдигнат от касатора с представеното към касационната жалба изложение на основанията за допускане на касационно обжалване по настоящето дело, се включва във въпросите, предмет на образуваното тълкувателно дело № 2/2020г. по описа на ОСГТК на ВКС, а именно : „1. При направено възражение за прихващане (съдебна компенсация) от кой момент се считат погасени двете насрещни вземания, когато едно от тях или и двете са спорни/неликвидни, респ. от кой момент поражда действие съдебното възражение за прихващане?; 2. При произнасяне на съда (с уважаване, съотв. отхвърляне) по заявено възражение за прихващане с вземане на ответника, надвишаващо по размер исковата претенция, силата на пресъдено нещо цялото вземане на ответника ли обхваща или само тази част, съответстваща на размера на иска? и 3. При уважаване на възражението в хипотезата на т. 2 може ли ответникът да претендира разликата ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  1. При направено възражение за прихващане (съдебна компенсация) от кой момент се смятат погасени двете насрещни вземания, когато едно от тях или и двете са спорни/неликвидни, респ. от кой момент поражда действие съдебното възражение за прихващане? 2. При произнасяне на съда (с уважаване, съответно отхвърляне) по заявено възражение за прихващане…

Цитирано в

 • Решение по чл. 290 ГПК
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  При възражение за прихващане, при което вземането на ответника надхвърля иска на ищеца, формира ли се сила на пресъдено нещо върху разликата в повече?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари