Определение №218/24.03.2021 по дело №3952/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 218

  гр.София, 24.03.2021 г.

  Върховният касационен съд на Република България,

  четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на

  седемнадесети март две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Борислав Белазелков

  ЧЛЕНОВЕ: Борис Илиев

  Димитър Димитров

  като разгледа докладваното от Борис Илиев гр.д.№ 3952/ 2020 г.

  за да постанови определението, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на срещупоставените страни по делото А. Г. Н. и Е. А. Н., последната чрез законния си представител А. Г. Н. (ищци) и „УМБАЛСМ Н. И. П.“ ЕАД, [населено място] (ответник) с искане за допускане на касационно обжалване на въззивно решение на Софийски апелативен съд № 1475/ 07.07.2020 г. по гр.д.№ 5520/ 2019 г., с което частично е отменено и частично е потвърдено решение на Софийски градски съд по гр.д.№ 233/ 2017 г. и по този начин „УМБАЛСМ Н. И. П.“ е осъдено да заплати на А. Г. Н. 100 000 лв и на Е. А. Н. 110 000 лв - обезщетение за неимуществени вреди, търпени от смъртта на тяхната съпруга и майка Г. А. Н. – Н., настъпила на 29.02.2012 г., ведно със законната лихва върху главниците от посочената дата до окончателното им изплащане, като исковете са отхвърлени за разликата до пълните предявени размери от 250 000 лв и 350 000 лв и е разпределена отговорността за разноските по делото. Решението е постановено при участието на трети лица помагачи на „УМБАЛСМ Н. И. П.“ ЕАД – В. Р. П. и ЗК „Лев инс“ АД.

  Ищците А. Г. Н. и Е. А. Н. обжалват въззивното решение в частта, в която исковете са отхвърлени за разликата над уважените до предявените размери. В изложението си по чл.284 ал.3 т.1 ГПК тези жалбоподатели повдигат като основание за допускане на касационното обжалване правни въпроси, които при условията на Тълкувателно решение № 1/ 129.02.2010 г., ОСГТК, ВКС, следва да бъдат прецизирани както следва: за критериите, въз основа на които се определя по справедливост размер на обезщетението за неимуществени вреди, причинени от смъртта на родител и съпруг; и кой е релевантният момент, към който се определя размерът на обезщетението за неимуществени вреди, причинени от смърт на съпруг. Касаторите - ищци считат, че в обжалваното решение тези въпроси са разрешени в противоречие с практиката на Върховния касационен съд /ВКС/. Освен това поддържат, че това решение е очевидно неправилно поради явната му необоснованост и грубо нарушение на правилата на формалната логика при преценката на понесените от ищците неимуществени вреди и при определяне на размера на заместващото обезщетение.

  „УМБАЛСМ Н. И. П.“ ЕАД не взема становище по жалбата на ищците. То е обжалвало въззивното решение в частта, в която предявените срещу него искове са уважени. В изложението си по чл.284 ал.3 т.1 ГПК жалбоподателят - ответник повдига като основание за допускане на касационното обжалване правни въпроси /също уточнени при посочените по-горе условия/ за задължението на въззивния съд да отговори на всички въведени с въззивната жалба оплаквания и доводи относно правилността, допустимостта и валидността на първоинстанционното ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари