Определение №216/18.05.2022 по дело №886/2022

Определение №216/18.05.2022 по дело №886/2022 1

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№.216

гр. София, 18.05.2022 г.

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, ТК, II отделение, в закрито заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОСТАДИНКА НЕДКОВА

ЧЛЕНОВЕ: НИКОЛАЙ МАРКОВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

като разгледа докладваното от съдия Марков ч.т.д.№886 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.274, ал.2, изр.1 от ГПК.

Образувано е по частна жалба на В. Б. М. срещу разпореждане от 08.02.2022 г. по в.гр.д.№540/2021 г. на САС, с което е върната касационна жалба на В. Б. М. срещу постановеното по делото решение.

В жалбата се излагат съображения за неправилност на разпореждането, като се посочва, че ищцата е освободена от внасяне на държавна такса, респективно въззивният съд е следвало да съобрази, че дължимата сума следва да се изчисли съобразно определението за освобождаване, като даде нова възможност на страната да внесе така определената държавна такса.

Ответникът по жалбата ЗД „Бул инс“ АД не заявява становище.

Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след като прецени наведените доводи и данните по делото, намира следното:

Частната жалба е подадена от надлежна страна, в преклузивния срок по чл.275, ал.1 от ГПК, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, поради което е допустима.

За да постанови обжалваното разпореждане въззивният съд е приел, че в дадения й срок, жалбоподателката, която е освободена частично от заплащане на държавна такса, не е отстранила констатираните нередовности на подадената касационна жалба, изразяващи се в липса на представени доказателства за внесена по сметка на ВКС държавна такса в размер на 30 лв. и е достигнал до извод, че касационната жалба следва да бъде върната.

Разпореждането е правилно.

За задължението да отстрани констатираните от въззивния съд и установяващи се по делото нередовности на подадената касационна жалба, изразяващи се в липса на представени доказателства за внесена по сметка на ВКС държавна такса в размер на 30 лв., жалбоподателката е била редовно уведомена на 31.01.2022 г., чрез връчване на разпореждането на съда за оставяне на касационната жалба без движение на процесуалния й представител. В това разпореждане очевидно е взето предвид, че с разпореждане от 12.12.2019 г. по гр.д.№14598/2019 г. на СГС, В. Б. М. е освободена частично от внасяне на държавна такса над сумата от 100 лв., респективно по същество въззивният съд е приел, че с оглед възрастта, имущественото и здравословното състояние на В. Б. М., ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!