*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №216

  гр. София, 16.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия Боян Цонев, частно гр. дело № 1365 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 274, ал. 2, изреч. 2, във вр. с ал. 1, т. 1 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на Н. П. Г. срещу определение № 59/22.02.2022 г. (погрешно е посочена 2021 г.), постановено по гр. дело № 4974/2021 г. от друг състав на Четвърто гражданско отделение на Върховния касационен съд (ІV-то гр. отд. на ВКС). Определението е обжалвано в частта му, с която е оставена без разглеждане подадената от жалбоподателя молба за отмяна на влязлото в сила решение № I-25-247113/23.10.2017 г. по гр. дело № 28268/2012 г. на Софийския районен съд (СРС).

  Частната жалба е процесуално допустима – подадена е в срок от процесуално легитимирано за това лице срещу подлежащо на обжалване определение на ВКС. В жалбата се поддържат оплаквания за неправилност на обжалваното определение.

  Ответникът по частната жалба „Юробанк България“ АД в отговора си на жалбата излага съображения за неоснователност на същата.

  Разгледана по същество, частната жалба е неоснователна.

  За да постанови определението си в обжалваната част, другият състав на ІV-то гр. отд. на ВКС е установил наличието на две различни процесуални пречки за разглеждането по същество на подадената от жалбоподателя молба за отмяна на влязлото в сила решение на СРС, а именно, – че в молбата си той се позовава на разпоредбите на чл. 303 от ГПК, но без да посочва конкретни основания, обуславящи отмяна на влязлото в сила решение, както и че молбата е подадена след изтичането на преклузвния срок за това.

  Настоящият състав на ІV-то гр. отд. на ВКС намира, че е налице първият от горните пороци, обуславящи недопустимост на подадената от жалбоподателя молба за отмяна на влязлото в сила решение на СРС. В същата не са изложени ясни и конкретни твърдения, които да се подведат под някое от основанията за отмяна по чл. 303, ал. 1 от ГПК, т.е. молбата не отговаря на изискванията на чл. 306, ал. 1, изр. 1 от ГПК. При администрирането на молбата СРС двукратно е давал подробни ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари