*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 213

  София, 28.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и четвърти юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 3512 описа за 2020 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 248, ал. 1 ГПК.

  Подадена е молба от 20.04.2022 г. от адв. М. Р. – процесуален представител на ответниците И. И., В. И. и М. И. с искане да се допълни постановеното по настоящото дело решение № 60281/21.04.2022 г., постановено по настоящото дело, чрез присъждане на адвокатско възнаграждение по реда на чл.38, ал.2 ЗА за оказана безплатна правна защита и съдействие в производството пред трите съдебни инстанции, което искане е било своевременно направено и пред трите инстанции.

  Насрещната страна – А. Й., чрез адв. Т. е изложил становище за неоснователност на молбата с правно основание чл.248 ГПК.

  Върховният касационен съд, състав на Четвърто гражданско отделение приема, че молбата е допустима-депозирана е в срока по 248, ал.1 ГПК и е основателна.

  С решението от 21.04.2022 г. по гр.д. № 3512/2020 г., настоящият състав на ВКС, е отменил въззивното решение от 24.02.2020 г., постановено от Софийски апелативен съд по в.гр.д. № 3754/2019 г. в частта, с която делото е върнато на първата инстанция за ново разглеждане на искове с правно основание чл.17 ЗЗД и е постановил решение, с което е прекратил производството по гр.д. № 1402/2016 г. по описа на Софийски градски съд. В частта, с която въззивният съд е обезсилил първоинстанционното решение – решението е оставено в сила от ВКС. Настоящият състав е пропуснал да се произнесе по своевременно заявеното искане за присъждане на разноски за адвокатско възнаграждение по реда на чл.38, ал.2 ЗА.

  Съгласно разпоредбата на чл.78, ал.4 ГПК ответникът има право на разноски и при прекратяване на делото. В конкретния случай искане за присъждане на адвокатско възнаграждение по реда на чл.38, ал.2 ЗА е своевременно направено както в производството пред първата и въззивната инстанции – в отговора на исковата молба и в отговора на въззивната жалба, така и в производството пред ВКС – в отговора на касационната жалба. Неоснователен е доводът на насрещната страна по молбата с правно основание чл.248 ГПК, че на процесуалния представител ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари