Определение №212/17.05.2021 по дело №930/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий/Основание: Предстои добавяне

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 212

  София, 17.05.2021 год.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети април през две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ МАРИНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЕСЕЛКА МАРЕВА ЕМИЛИЯ ДОНКОВА

  като разгледа докладваното от съдия Камелия Маринова гр.д. № 930 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на А. С. И., чрез пълномощника му адвокат Д. Н., против решение № 260091 от 13.11.2020 г., постановено по гр.д. № 425 по описа за 2020 г. на Софийски окръжен съд, I гр. състав, с което е потвърдено решение № 30 от 6.02.2020 г. по гр.д.№ 324/2019 г. на Районен съд-Ихтиман за отхвърляне на предявения от А. С. И. против Й. И. Р. и Г. И. Р. установителен иск за собственост въз основа на десетгодишна придобивна давност на УПИ *, кв.201 по плана на [населено място], одобрен 1990 г., с площ 441 кв.м.

  Й. И. Р. и Г. И. Р. не са подали писмен отговор на касационната жалба по реда и в срока по чл.287, ал.1 ГПК.

  За да се произнесе по наличието на основание за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, касационният съд съобрази следното:

  Въззивният съд е констатирал, че в исковата молба ищецът твърди, че владее имота от 2000 г., когато владението му е било предадено от Е. Р., а в отговора на исковата молба ответниците поддържат, че ищецът е бил държател, евентуално, че владението му е било прекъсвано, тъй като са ползвали имота. Приел е за установено от фактическа страна, че през 1997 г. А. и И. Р. са дарили на синовете си Е., Г. и Й. Р. по 1/3 ид.ч. от поземления имот, а на Г. и Й. Р. по 1/2 ид.ч. от построения в него масивен метален павилион. През 2013 г. Е. Р. е прехвърлил правата си на сина си М. Р. и през 2013 г. последният е дарил на ищеца 1/9 ид.ч. от имота и му е продал 2/9 ид.ч. С влязло в сила решение дарението на 1/9 ид.ч. от имота е признато за привидно, като прикриващо договор за покупко-продажба и е постановено изкупуване на продадената 1/3 ид.ч. от Г. и Й. Р. През 2017 г. двамата са се снабдили с констативен нотариален акт за собственост на по 1/2 ид.ч. от поземления имот и металния павилион. През октомври 2017 г. са подали сигнал в РУ на МВР-гр.Ихтиман, че ищецът и брат му Д. И. са се самонастанили в имота и отказват да го напуснат.

  Съдът е възпроизвел и свидетелските показания на св.Т. /че само А. И. ползва имота от 20 години – вкарва коли, камиони, дърва и през този период не е виждал други лица да влизат в имота/, на св.С. И. /че имотът се ползва от ищеца от 24 години, има два входа, стои заключен и никой друг не може да влезе вътре/, на св.Е. Р., брат на ответниците по иска /че бегло познава ищеца А. И., а имотът е бил на тримата братя и никой друг не е имал ключ или достъп до него, но през 2013 г. синът на свидетеля М. Р. го продал на ищеца, който започнал да го ползва, а до 2013 година имотът не се е ползвал от А. и не е държал никакви вещи там/ и на св.Р. Р. /че към 2004 г. имотът бил железария и целият имот се е давал под наем, в него имало навес, който се ползвал за склад на железарията, а след 2004 г. И. Р. направил магазин за хранителни стоки, като свидетелят не е виждал камиони, автомобили или други превозни средства в имота/. Посочил е, че не кредитира показанията на първата група свидетели – на ищеца в частта, в която твърдят, че имотът се владее от ищеца през последните 20 години, като държал там камиони, коли и други вещи, тъй като не се подкрепят от другите събрани доказателства. Втората група свидетели – на

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари