*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 210

  София, 17.05.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на дванадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева гр. д. № 569 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  С решение № 265955 от 30.09.2021 г. по в. гр. д. № 5518/2020 г. на Софийски градски съд е потвърдено решение № 59118 от 05.03.2020 г. по гр. д. № 50070/2015 г. на Софийски районен съд, 120 с-в, с което са отхвърлени предявените от Т. И. Т., П. И. Х., Ц. И. Н., И. Е. Г. и К. Д. Б.-П. срещу държавата и срещу Столична община искове по чл. 108 от ЗС за собственост на недвижими имоти, изцяло или частично, попадащи в ПИ с идентификатор ..........по КККР, одобрени със заповед № РД-18-13/17.01.2012 г. на Изпълнителния директор на АГКК, описани подробно в съдебното решение.

  Въззивният съд е приел, че според твърденията в исковата молба собствеността върху процесните имоти произтича от наследствено правоприемство от С. Б. М., И. Т. М., Т. Г. С. и М. К. М. и реституционното основание по чл. 2, ал. 2 ЗВСОНИ. Според ищците процесните имоти са били внесени като земеделска земя в ТКЗС [населено място], а впоследствие са незаконно отнети от държавата от ТКЗС „Д.Б.“, [населено място], и включени в урбанизираната територия на населеното място. Твърди се, че с разпореждане № 167/01.08.1973 г. на Бюрото на Министерски съвет за отчуждаване и предоставяне на земи за държавни и обществени нужди се разпорежда включването в регулационния план на [населено място] и отреждане за правителствен балнеосанаториум на общо 255 дка, от които 131 дка и 500 кв. м. горска площ и 123 дка и 500 кв. м. от селскостопанския фонд в землището на [населено място]. Процесните имоти попадат в границите на земите от селскостопанския фонд в обхвата на цитираното разпореждане на Бюрото на Министерски съвет. Със заповед № 1/18.01.1974 г. на ИК на СГНС, издадена на основание чл. 95 от З., е било постановено отчуждаване на 123 500 дка земеделски земи, в границите на които попадат и част от процесните, а в заповедта за собственик на имотите било посочено ТКЗС „Д.Б.“ [населено ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари