Определение №210/18.05.2022 по дело №194/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 210

  гр. София, 18.05.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

  ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

  РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

  изслуша докладваното от съдията Пламен Стоев гр. д. № 194/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Агенция „Пътна инфраструктура”, Областно пътно управление - София срещу въззивно решение № 266189 от 21.10.2021 г., постановено по гр. д. № 6903/2019 г. на Софийския градски съд, с оплаквания за неправилност поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост - касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

  С посоченото решение въззивният съд е потвърдил решение от 25.02.2019 г. по гр. д. № 48201/2018 г. на Софийския районен съд, с което касаторът е осъден на основание чл. 49, във вр. с чл. 45, ал. 1 ЗЗД да заплати на Д. К. Я. сумата 10 000 лв., представляваща обезщетение за причинени му неимуществени вреди от пътно-транспортно произшествие, ведно със законната лихва, считано от 03.11.2016 г. до окончателното изплащане на сумата.

  От събраните по делото писмени и гласни доказателства, както и от заключенията на автотехническата и съдебнопсихиатричната експертиза, е установено от фактическа страна, че на 03.11.2016 г. ищецът в първоинстанционното производство Д. К. Я. управлявал лек автомобил „Грейт Уолл Ховер“ по „Банкянско шосе” в посока гр. София, когато претърпял пътно-транспортно произшествие поради попадане на автомобила в необезопасена шахта без капак с диаметър от около 1 м - 1.5 м и дълбочина 2- 3 м /капакът на шахтата бил открит по-късно в полето/. Вследствие на това същият загубил управлението на автомобила и се ударил в задната лява част на идващ насреща автобус, а след това и в движещ се зад последния лек автомобил, като автомобилът му се преобърнал в полето и застанал на покрив. Инцидентът настъпил вечерта по тъмно, на неосветен път, при наличие на лек дъжд. В автомобила пътували съпругата му и двете им деца, които били в детски столчета. На пътя нямало обозначения за препятствия по него, като било невъзможно шахтата да бъде забелязана. Пътят, на който станало произшествието, бил ремонтиран в продължение на няколко месеца и бил открит същия ден. След произшествието ищецът имал болки по ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари