Определение №209/29.03.2021 по дело №1582/2020

  Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 209

  гр. София, 29.03.2021 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, I отделение, в закрито заседание на двадесет и втори март през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Тотка Калчева

  ЧЛЕНОВЕ: Вероника Николова

  Мадлена Желева

  при секретаря ......................................, след като изслуша докладваното от съдия Калчева, т.д. № 1582 по описа за 2020г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, [населено място], срещу решение № 1404/30.06.2020г., постановено по гр.д.№ 5241/2019г. от Софийски апелативен съд, в частта, с което е потвърдено решение № 5144/09.07.2019г. по гр.д.№ 12659/2017г. на Софийски градски съд за осъждане на касатора да заплати на Д. А. М., Ж. А. М. и Ж. А. М., чрез тяхната майка и законен представител М. Х. Д., всички от [населено място], суми от по 150000 лв., представляващи обезщетения за неимуществени вреди от смъртта на баща им А. М. М., настъпила на 28.10.2016г. в резултат на ПТП.

  Касаторът поддържа, че решението е неправилно, а допускането на касационното обжалване основава на наличието на предпоставките по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 и чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  Ответниците оспорват касационната жалба.

  Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, след като разгледа касационната жалба и извърши преценка на предпоставките на чл.280, ал.1 ГПК, констатира следното:

  Касационната жалба е редовна – подадена е от надлежна страна, срещу подлежащ на касационно обжалване съдебен акт в преклузивния срок по чл.283 ГПК и отговаря по съдържание на изискванията на чл.284 ГПК.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел, че съгласно влязла в сила присъда по нохд.№ 470/2017г. на Сливенски окръжен съд Х. А. Т. е признат за виновен за това, че на 28.10.2016г. при управление на лек автомобил в нарушение на правилата за движение по пътищата е причинил смъртта на повече от едно лице, включително на А. М. М. – баща на настоящите ответници по касационната жалба. Касаторът е застраховател на гражданската отговорност на виновния водач. При определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди решаващият състав е отчел възрастта на загиналия и на малолетните ищци и установените близки семейни отношения и обстоятелството, че децата са лишени от грижите и присъствието на бащата в семейството, което ще даде отражение върху психиката и емоционалното им състояние. Съобразени са икономическия растеж, стандартът на живот, средностатистическите показатели за доходи към датата на настъпване на непозволеното увреждане и завишените лимити на застрахователните обезщетения. Софийският апелативен съд е счел за неоснователно възражението на застрахователя за съпричиняване на пострадалия за настъпване на вредите поради пътуване в автомобил без поставен предпазен колан. Изводите са основани на експертните заключения, че предвид механизма на ПТП поставеният предпазен колан не би имал значение за настъпване на уврежданията, които са довели до смъртта на пострадалия.

  Настоящият състав на ВКС намира, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване.

  В изложението по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторът въвежда всяко от основанията за допускане на касационно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари