*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 207/16.05.2022г.

  [населено място]

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на десети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  като разгледа докладваното от съдия Цолова ч.т.д.№698/2022,.,за да се произнесе,взе предвид следното:

  Производството е по чл.274 ал.2 от ГПК.

  Образувано е по частна жалба на М. Б. Г., представляван от адв.В. Й., срещу определение №55/15.02.22г., постановено от състав на Върховен касационен съд, Търговска колегия, Второ отделение по ч.т.д.№873/2021 г. по описа на съда, с което е върната подадената от него касационна жалба вх.№30494/19.01.2021г. срещу решение №12333/16.11.2020г. по гр.д.№2045/2019 г. по описа на Софийски апелативен съд и е прекратено производството по делото. Излагат се съображения за неправилност на извода на състава на Върховен касационен съд, че жалбата му е просрочена. В обосноваване това си становище частният жалбоподател представя писмени доказателства за подаване на касационната жалба в последния ден от срока за доставка чрез куриер Еконт експрес. Претендира се отмяна на определението и връщане на състава за продължаване на процесуалните действия.

  Срещу частната жалба е постъпил писмен отговор от Е. С. С., представлявана от адв. П. З., с който същата е оспорена.

  ЗК“Лев инс“АД не е взел отношение по частната жалба, въпреки предоставената му възможност за писмен отговор.

  Върховният касационен съд констатира,че частната жалба е подадена в срок от легитимирано да обжалва лице срещу съдебен акт от категорията на обжалваемите, поради което я намира за допустима.

  Разгледана по същество,е основателна.

  За да мотивира обжалвания съдебен акт, съставът на Върховен касационен съд е констатирал, че страната е получила съобщение за въззивното решение на 15.12.2020г., като едномесечният срок за обжалването му пред ВКС изтича на 15.01.2021г., която дата е присъствен ден от седмицата. Въз основа на приложения към касационната жалба транспортен етикет на експресната пратка, с която в деловодството на съда е получена касационната жалба, съставът е установил като дата на подаването й 18.01.2021г., от което е направил извод,че жалбата е подадена след изтичането на срока за обжалване и поради това е недопустима.

  Пред настоящия състав с частната жалба са представени два транспортни етикета, за един и същи номер на транспортна пратка –[ЕИК], подадена от В. Й. /пълномощник на жалбоподателя/, на които като адресат е посочен Софийски окръжен съд по гр.д.№2045/2019 г. Върху единия от тях, с ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари