*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 207

  София, 17.05.2022 година

  Върховният касационен съд, Второ гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и осми април през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Маргарита Соколова

  ЧЛЕНОВЕ: Светлана Калинова

  Гълъбина Генчева

  при секретар

  като изслуша докладваното от съдия Светлана Калинова

  гражданско дело № 634 от 2022 година, и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба с вх.№49/07.01.2022г., подадена от К. Б. М. от [населено място] чрез процесуалния му представител адв.Б. Н. Н. от В., срещу решение № 176, постановено на 29.11.2021г. от Окръжен съд – Габрово, по в.гр.д.№373/2021г., потвърждаващо решението на първоинстанционния съд, с което на основание чл. 344, ал. 1 ГПК е допусната делба между П. М. Д. и К. Б. М. на недвижим имот, представляващ самостоятелен обект в сграда с идентификатор ..........., жилище, апартамент на едно ниво с административен адрес на имота: [населено място], [улица], ет.11, ап.51, при квоти по 1/2 идеална част за всеки един от тях.

  Касаторът поддържа, че са налице основания за допускане на въззивното решение до касационно обжалване по чл. 280, ал. 1, т. 3 ГПК и чл. 280, ал. 2 ГПК.

  Поддържа, че е особено важно за точното прилагане на закона и за развитието на правото въпрос изясняването на обстоятелството правилно ли съдът е приложил материалния закон и кореспондират ли извършените от съда действия с представените писмени и гласни доказателства от гледна точка на въпроса допустимо ли е и следва ли да се приеме, че при липса на брачно правоотношение между съделителите в съдопроизводството по делба на недвижими имоти съдът задължително е необходимо да се произнесе по така възникналия преюдициален въпрос – следва ли единият от съделителите без наличието на какъвто и да е принос в придобиването на имота да бъде допуснат да участва при еднакви равни квоти по 1/2 идеални части в делбата спрямо процесния имот, както и следва ли въобще да бъде допускана такава делба от съда без последният да обследва и се произнесе по същество още в първата фаза на производството по делба досежно наличието (респективно липсата) на какъвто и да било установен принос от страна на другия съделител и по този начин да допусне (респективно да не допусне) делбата и ако я допусне при какви квоти и дялове между съделителите.

  Навежда доводи, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари